kainiemelainen Yritän haastaa yhteiskunnallista keskustelua, harrastan yksinkertaistamista ja tölväisyjä...

Nuorisoväkivalta - asianomistajan puheenvuoro

Syyskuun alussa sain puhelun, jollaista kukaan teininuoren vanhemmista ei haluaisi. 14-vuotias poikani soitti, ettei ehtisi kotiin sovittuna aikana. Hän kertoi odottavansa ambulanssia. Minulta kesti 10 minuuttia ajaa pojan luo. Löysin poikani kadunreunassa verta syljeskelemässä. Kolme etuhammasta oli poikki. Vein pojan sairaalaan.

Onnettoman illan tapahtumat olivat alkaneet pari tuntia ennen puhelua. Tunti ennen puhelua poikani oli kaadettu takaapäin ja häntä oli potkaistu päähän. Hyökkäys oli tapahtunut yllättäen. Järjettömän väkivallanteon jälkeen poikani kaverit soittivat hätäkeskukseen. Ambulanssia jäätiin odottamaan. Poliisipartion pojat olivat tavoittaneet muutamaa hetkeä myöhemmin. Poliisi oli kirjannut rikosilmoituksen ja jätti pojan odottamaan ambulanssin saapumista.

Poliisipartion kanssa käydyn keskustelun aikaan oli samalla paikalla tapahtunut 12 törkeää pahoinpitelyä. Poliisin tehtävänä on ollut turvata yhteiskuntarauhaa, väkivallan uhriksi joutuneen lapsen jättäminen heitteille on varmasti ollut pakon sanelemaa. 

Tom Packalenin purkaus pahentaa ongelmaa ellei itse asiassa ole koko ongelman ydin. Vaikka kansanedustajan lause: "Maahanmuuttajajengi pahoinpidellyt -- kantasuomalaisia lapsia --" osuikin oman poikani kohdalle hirvittävin seurauksin, olen sitä mieltä, että Packalenin lauseet vain ruokkivat näiden nuorten pahaa oloa. Rasistinen ja eriarvoisuuteen pyrkivä politiikka ruokkii ongelmaa ja aiheuttaa lisää väkivaltaa. Uhrin isänä pahimmalta tuntuvatkin nämä iljettävät kannanotot, joissa meidän kärsimyksemme on otettu poliittisten irtopisteiden kalasteluun.

Itse en hyväksy väkivaltaa. En silti syytä tekijääkään tuosta järjettömästä teosta. Uskon, että hän on omassa elämässään kohdannut vihaa, riittämättömyyttä ja pahaa oloa. Toivon, että hän pääsee riittävällä tasolla hoitoon. Tekijän tapa kohdata ongelmia ei tietenkään sovi yhteiskuntaamme. En halua hänen jatkavan vahingollista käytöstään enkä missään nimessä kaipaa yhtään lisäuhria tälle järjettömälle toiminnalle. Siksi haluaisin, että sosiaali- ja poliisiviranomaisille annetaan työrauha. 

Poliitikkojen tulee antaa näille viranomaisille resusseja ja mahdollisuus tehdä työnsä. Jos Packalén ei siihen pysty, toivon että kansanedustuslaitoksemme loput 199 kansanedustajaa ymmärtävät antaa resursseja niille, jotka tekevät asian parissa työtään. Syyttelyn ja osoittelun sijaan on tärkeää arvostaa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen työtä ja antaa heidän hoitaa asiaa.

Itse tein ilmoituksen poliisin ja hätäkeskuksen toiminnasta. Sen tarkoituksena on selvittää, miksi poikani jäi yli tunniksi yksin odottamaan avun saapumista. Avun, jota ei lopulta koskaan saapunut. On syytä selvittää poliisin resurssien riittävyys. Haluan välttää sen, ettei yksikään vakavasti loukkaantunut jää heitteille.

Haluaisin myös korostaa meidän aikuisten vastuuta: tuntui pahalta lukea erään väkivallan uhrin kertomusta. Hän kertoi pyytäneensä ohikulkijoilta apua jouduttuaan hyökkäyksen kohteeksi. Suurin osa aikuisista käveli piittamattomina ohi ja jätti nuoret "hoitamaan välinsä keskenään". Kaksi naista onneksi tuli apuun ja he saivat hyökkääjät pakenemaan uhattuaan soittaa poliisin. Enää ei kannata ummistaa silmiään, vaan auttaa uhreiksi joutuneita. Auttamikseksi riittää se, että soitamme viranomaisen. Omiin sankaritekoihin ei tietenkään ole tarvetta.

Olen iloinnut pojastani, joka joutui syyttömänä raa'an väkivallan kohteeksi. Kolmen hampaan katkeamisesta huolimatta hän totesi jo tapahtumailtana, vaikka hyökkääjä olikin ulkomaalaistaustainen, etteivät kaikki saman väestöryhmän edustajat ole pahoja: "Suurin osa heistäkin on ihan mukavia heppuja." Väkivallan omakohtaisesti kokeneella 14-vuotiaalla on enemmän järkeä kuin kansanedustaja Packalénilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

41Suosittele

41 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (194 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ensialkuun, olen pahoillani poikasi puolesta. Toiseksi, olet täysin oikeassa siitä että millään ilveellä näitä terroritekoja ei voi eikä saa yhdistää ihmisiin jotka eivät niitä ole tehneet.

Sitten viimeiseksi, mielestäni ei ole mitään perusteluja jotka voisivat lieventää tekojen vakavuutta. Sairaalloinen yliymmärtäminen on inhimillistä mutta samalla itsetuhoista. Henkilö joka ei osaa hoitaa ongelmia yrittämättä teurastaa kanssaihmisiä ei kuulu yhteiskuntaan.

Toivottavasti et ota tätä henkilökohtaisesti loukkaavana. Olen miettinyt sitä kuinka näin Itä-Helsinkiläisenä suhtautuisin jos perheeni kimppuun hyökättäisiin vastaavalla tavalla. En osaa sanoa.

Hyvää vointia sinulle, perheellesi ja erityisesti pojallesi!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En todellakaan pidä kommenttiasi millään tavoin loukkaavana.

Kuten tässä olen toistellut useaankin otteeseen, en pysty tekijälle antamaan ikinä anteeksi hänen tekoaan. Luotan siihen että tekijä ohjataan riittävän tasoiseen hoitoon.

Olen yrittänyt nostaa esiin sen, että syrjäytyneellä nuorella on edessään tuskainen tulevaisuus. Olisi hyvä, jos nuorten syrjäytymistä estettäisiin. Näin väkivaltakierrettä ei tarvitsisi katsella vuosikausia.

Pekka Pylkkönen

Minua kiinnostaisi se, että miten yhteiskunta voisi enää enempää auttaa syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta? Auttaminen tarkoittaa yleensä Suomessa sitä, että tarjotaan palveluina asiat jotka kuuluisi tehdä itse. Tämän seurauksena passivoidutaan lisää. Ehkä parasta apua olisikin vaatia nuorelta toimia oman elämänsä eteen. Jos tämäkään ei auta niin minkäs teet? Jos ihminen ei halua elää niin emme voi pakottakaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Et siis pysty antamaan tekijälle anteeksi hänen raa'an väkivaltaista tekoaan, mutta et myöskään syytä häntä siitä. Hänen teko, muttei hänen syynsä. Syitä arveluidesi mukaan tekijän elämänsä aikana kohtaamat, häntä kieroon kasvattaneet (yhteiskunnalliset) olosuhteet kuten muutkin seikat.

Aiotko asianomistajana vaatia tekijälle rangaistusta (hänen teostaan), vaikket häntä syytäkään? Olettaen, että hänet saadaan kiinni. Tai vastaavasti tekijöille kuten tilanne oikeasti taisikin olla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #164

Olen vaatinut hänelle rangaistusta, joka lain mukaan hänelle kuuluu.

Kuten olen sanonut, en itse häntä syytä, syyttäjä ja oikeuslaitos huolehtii tästä. Vaikka yhteiskunta on laiminlyönyt omat tehtävänsä, häntä ei kukaan pakottanut lyömään ketään. Hän on vastuussa silti lain edessä vastuussa väkivaltaisesta käytöksestään.

Tästä yksittäisestä teosta epäillään yhtä henkilöä. Aika näyttää, saako hän tuomiota. En aio oikeudenkäyntiä kovin tarkasti seurata.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tuskin sinulla tai pojallasi kuitenkaan mitään sitä vastaan olisi, että poikasi pahoinpitelijän reitti jatkuisi poliisilaitokselta suoraan lentoasemalle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

No, jos se ei kirjoituksestani käynyt selväksi, vastaan siihen nyt: en halua, että poikani pahoinpitelijä saatetaan poliisilaitokselta lentoasemalle.

En pysty tekijälle hänen tekoaan anteeksi antamaan. Toivon silti hänen pääsevän hoitoon ja toivottavasti vielä jaloilleenkin. En kuitenkaan jää hänen edesottamuksiaan seuraamaan enkä aio sillä tavoin jäädä tämän asian vangiksi.

Käyttäjän ToniLehto kuva
Toni Lehto

Miksi pahoinpitelijä pitäisi viedä lentokentälle? Onko sinulla tietoa, että pahoinpitelijä ei ole asunut Suomessa koko ikäänsä?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ulkomaalaisvirasto tekee aktiivisesti karkoituspäätöksiä ja useimmat karkotettavat ovat syyllistyneet juuri väkivaltarikoksiin. Karkotusesityksiä ratkaistaessa harkitaan, vaarantavatko kyseiset ihmiset yleistä turvallisuutta ja järjestystä Suomessa. Poliiisi on karkoitusprosessin ensimmäinen etappi, joten sen rooli on luonnollisesti tärkeä ja olennainen.

Blogissa kerrotaan "Poliisipartion kanssa käydyn keskustelun aikaan oli samalla paikalla tapahtunut 12 törkeää pahoinpitelyä." Moneenko esim. näistä 12:sta kyseinen pahoinpitelijä on ollut osallisena? Siitä ja hänen mahdollisista muista rikoksistaan riippuu paljon. Kyseistä tapausta ja sen yksityiskohtia en tiedä.

Tavallisesti karkoituspäätöksen saaneet ovat parikymppisiä ja sitä vanhempia. He ovat asuneet Suomessa muutamasta vuodesta yli kymmeneen vuoteen.

Ryhdikkäät maastapoistamiset törkeimmissä tapauksissa säästäisivät meidät tulevina vuosina vähintäänkin satojen miljoonien kustannuksilta - ja hyvin mahdollisesti joidenkin ihmishenkien menetyksiltä. Sitä kannattaa jokaisen mielessään miettiä.

Kain poika olisi hiukan huonomalla onnella kuollut ja nämäkin "jälkimässäilyt" jääneet siinä tapauksessa luultavimmin väliin, ja koko tapaus olisi enää vain mustepläntti viranomaisten kansioissa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Karkoituspäätökset Suomesta saaneiden kohdemaista päättää Uvi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #142

Ei lapsia voi karkoittaa ellei ole ketään huoltajaa ottamassa vastaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Wendy Lowerin kirjassa Hitlerin raivottaret (suom. 2014) lukee esim. seuraavaa:

"Mikäli väkivaltainen käyttäytyminen voidaan selittää tällaisilla luonteenpiirteillä ja sosiaalisesti rakentuneilla odotuksilla, silloin yksilön elämän alentaminen muutti natsi-Saksassa näitä luonteenpiirteitä ja odotuksia kannustaen niin naisia kuin miehiäkin itsevarmuuteen ja jopa ja levittäen arjalaisen rodun ylemmyyteen perustuvaa, jo itsessään väkivaltaista ideologiaa" (Lower 2014, 189).

Kulttuurisilla selityksillä on siis merkitystä.

Käyttäjän jannes kuva
Janne Särkelä

Voidaan myös kysyä, että mitkä tekijät vaikuttivat yksilön elämän alentamiseen, jotta syntyi kasvupohjaa ideologialle. Maailman kaaoksessa ja henkilökohtaisten vaikeuksien keskellä helpot ratkaisut otetaan vastaan ilman samaa kritiikkiä, kuin jos asioita voisi tai jos niitä annettaisiin tarkastella järkevästi ja perustarpeet (myös emotionaaliset) tyydytettynä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos kirjoituksestasi.
Silloin kun uhri ja uhrin omaiset katkeroituvat ja alkavat vihaamaan ihmisryhmiä silloin he vasta uhreja ovatkin. Hienoa että sinä poikasi olette pystyneet suojelemaan inhimmillisyyttänne. Olen otettu ja iloinen että pojalle ei käynyt pahemmin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olisiko vielä syytä nostaa Anteeksi-lappu ilmaan ?

( Mustan pojan näkymätön arpi / Kadaf Hassan)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Erikoinen tapaus kun kaikki muut tapaukseen liittyvät tuntuvat syyllistyneen johonkin, paitsi pahoinpitelijä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllähän pahoinpitelijä on syyllistynyt pahoinpitelyyn. Hän saa teoistaan rangaistuksiakin. Uskon, että hän joutuu kärsimään kaikkein eniten. Sosiaali- ja oikeusviranomaisten keinovalikoimista löytyy kyllä hänelle riittävästi hoitokeinoja.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #30

Itse asiassa nämä pahoinpitelijät eivät tule saamaan teoistaan minkäänlaista rangaistusta. Ainakaan sellaista, minkä he itse mieltäisivät rangaistukseksi.

En tietenkään tiedä poikasi pahoinpitelijän henkilöllisyyttä. Yleisellä tasolla monet näistä etnojengiläisistä ovat jo huostaanotettuina, eli sosiaali- ja oikeusviranomaiset ovat jo käyttäneet heidän kohdallaan keinovalikoimansa järeimpiä keinoja, jotka eivät ole auttanut yhtään mitään. Poliisisossun vuotamien tietojen mukaan monet pahoinpitelijät ovat olleet lomalla (tai hatkassa) lastensuojelulaitoksesta.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei pysty antamaan heille mitään rangaistusta. Edes yksi karkkipäivä siellä laitoksessa ei tule heiltä jäämään väliin tämän takia. Ehkä yksi viikonloppuloma jää väliin ja puhelin otetaan pois kahdeksi viikoksi, jolloin saa soittaa vain valvottuja puheluja. Sen jälkeen puhelin annetaan takaisin ja lomat pyörivät normaalisti, jolloin pääsee taas stadiin kaveriporukan kanssa "hauskaa" pitämään. Ja ainahan voi lähteä hatkaan jos ei viihdy.

Toivon, että poikasi saa kaiken tarvitsemansa avun ja tuen. Minä kertoisin hänelle, että hän on se, jolle on tehty pahaa, ja se pahuus johtuu aivan suoraan Suomen maahanmuuttopolitiikassa viimeisten 20 vuoden aikana tehdyistä virheistä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #30

Olen myös kovin pahoillani poikasi puolesta.
"Sosiaali- ja oikeusviranomaisten keinovalikoimista löytyy kyllä hänelle riittävästi hoitokeinoja." Tähän lauseeseesi kuitenkin puutun, sillä ehkä tässä kyseisessä tapauksessa niin käy, mutta aivan liian moni selviää teoistaan "kuin koira veräjästä", koska sen enempää virkavallan, kuin sosiaalitoimenkaan resurssit eivät riitä näitä häiriintyneitä nuoria auttamaan, hoitamaan tai tuomitsemaan, puhumattakaan siitä, että näitä tapauksia pystyttäisi ennaltaehkäisemään.
Valitettavasti asioita sivusta seurattuani olen todennut, ettei kukaan oikeastaan näytä tietävän, miten tämän ongelman kanssa pitäisi toimia. Mutta, se asia nyt ainakin pitäisi jo huomata, että liiallinen hyysääminen ja holhoaminen eivät johda hyvään lopputulokseen, vaan nuori tarvitsee paitsi tukea ja turvaa, myös rajoja, unohtamatta hyvää kotikasvatusta.

Marjatta Marttila Vastaus kommenttiin #30

Pikaista paranemista pojallenne, joka joutui täysin turhan tapahtuman uhriksi.
Niin kauan kun ei päättäjien jälkikasvua potkita tai pahoinpidellä sairaalakuntoon, mamut saavat harjoittaa "omaa politiikkaansa" kenenkään estämättä....sehän olisi RASISMIA.....Olen joutunut metrossa täysin luokattoman ja ala-arvoisen puheen kohteeksi - seurassani ollut henkilö käänsi minulle puheet. Asiaa heiltä kysyttäessä, kriteeri oli ettei kukaan ymmärrä. Jokainen heistä on syntynyt Suomessa ja puhuivat sujuvasti myös suomea. JOS minä sanailisin samalla tasolla, niin johan tulisi syyte.. Joten MIKSI ihmeessä meillä ei puututa ilmiöön järein asein???
Väkivalta on se sitten henkistä tai fyysistä, ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää eikä ymmärrettävää. Jos pahoinpitelijä on alaikäinen, niin hän tietää ERITTÄIN HYVIN, ettei sanktioita tule. Hän ei myöskään tule koskaan erottamaan oikeaa väärästä, johtuen olemattomasta lainsäädännöstämme - valitettavasti. Joten pidän surullisena yleistä asennetta, että valtaväestö on "syyllinen" mikäli osa vähemmistöstä ei halua sopeutua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse asiassa luin hänen kirjoituksensa ja sen lukemisesta olenkin ottanut osan omasta ymmärtämisestäni. Tietenkin haluan omalta osaltani pyytää anteeksi, kun olen maahanmuuttajille aiheuttanut kärsimyksiä.

Tekijältä en puolestani halua anteeksipyyntöä. Niin hyvää sydäntä minulla ei sentään ole, että voisin hänelle ikinä anteeksi antaa.

Jouni Nieminen

Miksi ihmiset melkeinpä aina sanovat "Itse en hyväksy väkivaltaa"?

Itse ainakin hyväksyn väkivallan täysin jos sille on hyvät perusteet,esim. itsensä tai läheistensä puolustaminen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Koska en itse hyväksy väkivaltaa, sanon etten hyväksy väkivaltaa.

Uskon, että väkivalta lisää väkivaltaa. Siksi en myöskään usko kostamiseen.

Osmo Ronkanen

Väkivalta oikeassa tilanteessa vähentää väkivaltaa. Jos vastakkain on taho joka uskoo väkivaltaan ja taho, joka siihen ei usko eikä sitä käytä, ei ensimmäisellä ole mitään syytä olla kohdistamatta välivaltaa toiseen. Tällöin väkivaltaan uskova taho voittaa ellei väkivaltaan uskomaton taho muuta käsityksiään.

Väkivalta myös luo kunnioitusta. Ihmiset kunnioittavat muslimien pyhinään pitämiä asioita enemmän kuin kristittyjen, koska jotkut muslimit ovat valmiita hyvinkin raakaan väkivaltaan heitä loukkaavia kohtaan. Suomenkin hallitus pyysi anteeksi, kun joku nettisivu julkaisi Suomessa Muhammed-pilakuvat.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sitten pakostikin uskot, että väkivalta on yhteiskunnan luomaa, sillä mikä tahansa keino, millä se rankaisee väkivallasta, on käytännössä väkivaltaa.

Kyllä sinä hyväksyt väkivallan, jos elät tässä yhteiskunnassa.

Veikkaan, että se, mitä tarkoitat sanoa on, ettet hyväksy yksittäisen ihmisen väkivaltaa. Se taas on omalla tavallaan moraalisesti vähän arveluttavaa. Ei ihminen, joka hyötyy tai hyväksyy väkivallan kun se on jonkun instituution harjoittamaa jole moraalisesti kovinkaan korkeammalla tasolla kuin ihminen, joka hyötyy tai hyväksyy väkivallan kenelle tahansa.

Kun saat seuraavan kerran laskun kotiisi, alappa väittää, ettet maksa sitä ja kyselet lähinnä vaan tyyliin "Sanoo kuka?". Paljosta vetoa, että jossain vaiheessa sitä ketjua kohtaat jonkun, joka VIE sinulta jotain, halusit tai et.

Se on väkivaltaa se. Se, että sinä hyväksyt sen tai kaikki hyväksyvät sen ei siitä tee objektiivisesti sen parempaa. Subjektiivisesti toki kyllä, mutta sekö on niin, että jos väkivalta on subjektiivisesti hyvä ratkaisu, se on sallittua?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jokainen vanhempi pelkää lapsensa puolesta. Olet Kai joutunut käymään läpi vanhemmuuden yhden kauheimmista tuntemuksista - voimattomuus suojella omaa lasta (onnettomuus, väkivalta, sairaus). Onneksi et joutunut käymään läpi sitä kauheinta.

Syyttely ei johda mihinkään, siinä olet oikeassa. Kuitenkin tosiasioista puhuminen tulee sallia, jottei nämä teot tulevaisuudessa lisäänny ja jottei kaduilla oikeasti rupea pyörimään joitain suojelupartioita. Sosiaaliperäinen maahanmuutto (tähän on pakko sanoa tietyistä ilmansuunnista, koska se on fakta), on synnyttänyt syrjäytymistä ja väkivaltaa jokaisessa länsimaassa, jossa ei ole tiukka kontrolli maahanmuuton suhteen.

Syyttelyn sijaan tuleekin keskustella kuinka Suomessa vältytään Ranskan, Britannian, Ruotsin, Hollannin, jne. kohtalolta. Valitettavasti lisärahan kippaaminen tukitoimiin ja hyssyttely ei auta (ei auttanut Ruotsissakaan). En vain ole koskaan kuullut yhtään konkreettista ehdotusta kuinka kotouttaminen onnistuu - muuten kuin tiukalla sosiaaliperäisellämaahanmuuttopolitiikalla.

Olet Kai hieno ihminen, kun voit antaa anteeksi. Itse en siihen pystyisi. Toivotan sinulle ja perheellesi jaksamista ja kaikkea hyvää tämän ikävän tapahtuman ylipääsemiseksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minun täytyy kyllä sanoa, että on yksi asia, johon en pysty. Anteeksi en voi tätä tekijälle koskaan antaa. Toivon, ettei minulta sitä kukaan koskaan tule pyytämäänkään.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Plogissasi sanot näin olet mielestäni hyvin anteeksiantava ja ymmärtäväinen

""Itse en hyväksy väkivaltaa. En silti syytä tekijääkään tuosta järjettömästä teosta. Uskon, että hän on omassa elämässään kohdannut vihaa, riittämättömyyttä ja pahaa oloa. Toivon, että hän pääsee riittävällä tasolla hoitoon""

Ja sitten näin. Mielestäni hyvin ristiriitaista.

13.10.2014 22:36
Minun täytyy kyllä sanoa, että on yksi asia, johon en pysty. Anteeksi en voi tätä tekijälle koskaan antaa. Toivon, ettei minulta sitä kukaan koskaan tule pyytämäänkään.Toivon, että hän pääsee riittävällä tasolla hoitoon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #60

Minusta tässä ei ole ristiriitaa. En syytä tekijää hänen teoistaan. Rikosoikeudellista prosessia hoitavat muut tahot. itse keskityn poikani hyvinvointiin. Lisäksi uskon, että tuo tekijä on itse syrjäytynyt ainakin osittain itsestään riippumättomasta syystä.

Olipa hänen taustansa mitkä hyvänsä, hän on itse päättänyt käydä poikaani käsiksi. Tätä en tule hänelle antamaan anteeksi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #130

#130

"Olipa hänen taustansa mitkä hyvänsä, hän on itse päättänyt käydä poikaani käsiksi. Tätä en tule hänelle antamaan anteeksi"

Jos et syytä tekijää hänen tostaan niin eihän sinulla ole mitään anteeksiannettavaa.

Ymmärrys hoiiiii.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #135

Syyttäjä hoitaa tekijän syyttämisen, oikeus tuomitsemisen. Itse keskityn huolehtimaan jälkikasvustani.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Erittäin hyvä ja maltillinen kannanotto. Juuri tällaisia tarvitaan, vaikka itse en kyllä menisi aivan niin pitkälle, että kyse on vain pahasta olosta. Nuorisojengin keskuudessa syntynyt väkivallan ihannointi ei välttämättä ole pelkästään seurausta omista huonoista kokemuksista. Minulle on aivan yksi lysti mitä taustaa tekijät ovat, mutta liian lepsut seuraukset voivat rohkaista muita yrittämään samaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rikosoikeudellinen prosessi kulkee omia latujaan. Tekijät saavat rangaistuksensa. Onneksi lapseni on alaikäinen, joten hänen ei tarvitse oikeudessa olla läsnä.

Lepsuiluun en toivo kenenkään syyllistyvän. Väkivallan on loputtava. Niiden, jotka ovat tähän toimintaan osallistuneet tulee saattaa pikaisesti hoitoon. Joukon johtajien saaminen pois kaduilta pitkäksi aikaa on ensimmäinen askel. Uskon omiin sosiaali- ja oikeusviranomaisiimme ja heidän menetelmiinsä asian hoitamisessa.

Tärkeintä mielestäni on, että ymmärrämme nuorten syrjäytymisen olevan taustalla. Ymmärtämällä syyt voimme estää nuorten ajautumisen tähän ääripäähän.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Tietenkin on ymmärrettävä taustasyitä ja ennaltaehkäistävä vastaavaa puuttumalla niihin ajoissa. Sellaisia varten, jotka ovat jo kulkeneet valitettavasti rajan ylitse on meillä kuitenkin oltava keinoja, joita jopa he ymmärtävät eli tällaisesta sarjaväkivallasta pitäisi olla sellaiset rangaistukset, joilla on pelotevaikutus.

Vähän on puhuttu näiden nuorten vanhemmista. Enemmän yhteiskunnan ja koulun vastuusta. Olisiko tarvetta erityisesti vanhempien parempaan verkostoitumiseen, jotta he tietäisivät mitä jälkikasvu puuhailee?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #54

Tämä on tietenkin se keskeinen asia, miten kodit saadaan mukaan ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Luulen vain, että kotien voimavarat voivat olla liian rajalliset. Näitä voimavaroja olisi jollain tavalla tuettava.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ruotsin perässähän me tässä maahanmuutto asiassa kuljemme ja samat virheet toistetaan, poliittinen korrektius johti siellä siihen, että piti vaakunaleijonaltakin leikata munat, mikä on varsin kuvaavaa. [8]

Heli Hämäläinen

Kaikki meni sitten lopuksi parhain päin. Ei kannata varmaankaan alkaa karttaa noita kulmia, koska tuskin enää joutuu uhriksi. Ja jos joutuisikin niin se on kuin salama iskisi toistamiseen.

Heli Hämäläinen

Jos joku nyt joutuu tuossa paikassa toistamiseen väkivallan kohteeksi niin silloin ei ilmeisesti ole oppinut kerrasta karttamaan paikkaa ja väistämään noita joukkoja.

Uusi Suomi voisi yrittää etsiä haastateltavakseen tällaisia uhreja ja kysyä heiltä ovatko he olleet julkisessa tilassa esim. koulu- tai työmatkalla vai ovatko he jonkun maailmankatsomuksen tai silkan uteliaisuuden vuoksi jälleen tulleet yllätetyiksi. Vai ovatko he joutuneet uhreiksi köyhyyttään, etteivät vanhemmat kuljeta autolla tai anna taksirahaa.

Yhdysvalloissa esim. New Yorkin Harlemissa turistin on hyvä välttää kävelemistä. Ehkä kartan kanssa voi kulkea pääväyliä päivännäöllä, mutta sivukujat pimeällä on veren kerjäämistä nenästä. Sinne ei ole asiaa. Jos haluaa välttää ryöstämiset niin kulkee autolla alueen halki ovet lukittuina, mielellään pysähtymättä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Minäkin olen pahoillani poikasi puolesta ja jaksamista sinulle ja perheellesi. Koska puhuit myös Packalenista niin, kuuntelin juuri Packalenin esiintymisen radiossa ja olin yllättätynyt. Hän oli hyvin maltillinen ja rakentava. Hän on kuitenkin työskennellyt vuosikaudet nuorten katuväkivallan parissa kentällä ja kertoi olleensa lukemattomia kertoja esim. Somaliperheiden kotona miiettimässä ratkaisuja lasten ongelmiin. Ongelmia kuitenkin on, eikä niitä pitäisi lakaista maton alle.

https://www.radiohelsinki.fi/podcast/34586/Tom+Packalén+ja+Maryan+Abdulkarim+kinasivat+rasismista

(En saanut linkkiä toimivaksi, mutta löytyy Sini Lappalaisen blogista)

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Minä itse todistin syyskyyn alkupuolella, kun poikalauma pahoinpiteli yhtä maassa makaavaa poikaa. Soitin hätäkeskukseen ja menimme muiden paikalle sattuneiden aikuisten kanssa väliin, jolloin poikalauma ylimielisen hitaasti poistui paikalta. Mikä tässä eniten järkytti on se, että poliisi ei koskaan tullut paikalle soitostani huolimatta, vaan poika lähti siitä lopulta verta vuotavana ja shokissa pois, toivottavasti kotiinsa. Minäkin olen järkyttynyt siitä miten ylikuormitettu poliisi Helsingissä on. Toisaalta oli hienoa nähdä, että kaikki ohi kulkevat aikuiset pysähtyivät ja reagoivat.

Hienoa, että poikasi ei pahemmin vammautunut ja suhtautuu edelleen ilmeisen avoimin mielin ikätovereihinsa. Pikaista niin fyysistä kuin psyykkistäkin paranemisesta hänelle!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hienoa, että menitte väliin. Teitte uhrille ison palveluksen.

Onneksi tällaisiakin kertomuksia kuulee, lehdestä lukemani kokemus oli täysin toisen suuntainen.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Tää menee aina hassummaksi, pojaltasi lyyötiin hampaat sisään maahanmuuttajajengin toimesta ja pidät siihen syyllisenä Tom Packalenia ja lisäksi olet tehnyt tutkintapyynnön sairaanhoidon ja poliisin toimista joilla oli täysi työ selvittää tämän maahanmuuttajajengin pahoinpitelyjä..

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pidän syyllisinä meitä kaikkia, jotka lyövät näihin nuoriin leimoja ja edes auttavat heidän syrjäytymistään.

Pyysin poliisia tutkimaan poliisipartion toimintaa, miksi alaikäinen jätettiin kadulle yksin odottamaan ambulanssia ja miksi partio ei soittanut meille vanhemmille.

Lisäksi selvityksen, miksi ambulanssin tulo kesti enemmän kuin 65 minuuttia. Ehdin itse paikalle tunnin ja kymmenen minuuttia tapahtuneesta. Soitin tuolloin hätäkeskukseen ettei enää tarvitse tulla.

Kuten kirjoitin, on täysin ymmärrettävää, että poliisin työnä on ollut yhteiskunnan suojeleminen ja estää uusien tapahtumien synty. Porukan kiinnisaaminen suoraan tekopaikalta olisi ollut parasta poliisitoimintaa ikinä. En siis syytä poliisia prioriteetin asettamisesta. Olen keskustellut asiasta kuulustelujen yhteydessä poliisin kanssa. Poliisit itse pitivät myös tärkeänä, että poliisin resurssien selvittämiseen liittyvä ilmoitus kirjattaisiin.

Osmo Ronkanen

Minä en ymmärrä miksi tähän edes kutsuttiin ambulanssia. Poliisien olisi tullut ottaa sinuun heti yhteyttä. Ambulansseja tarvitaan tilanteisiin, jossa on välitön hengenvaara: sydänkotakuset, puukotukset ym. Vaikka tämä tapaus toki oli vakava, ei se ollut näihin rinnastettava.

Se, miten syyllistät tästä kaikkia muita, jopa niitä kuten Packalen, jotka pyrkivät korjaamaan tehtyjä ongelmia on outoa. Miksi et pidä syyllisinä maahanmuuttopolitiikasta päättäneitä? Asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä ilman pelkoa, että joku pahoittaa mielensä.

En hyväksy ajatusta, että väkivallantekijä olisi uhri. Ihminen ei tarvitse mitään erityistä syytä väkivaltaan. Vallan ja vaikuttamisen halu on luonnollinen osa ihmisyyttä.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #59

"Minä en ymmärrä miksi tähän edes kutsuttiin ambulanssia."

Ambulanssi on tuollaisessa tilanteessa aivan paikallaan. Ei pahoinpideltyä, päähän potkittua, vertavuotavaa voi jättää yksin kulkemaan, eikä pitäisi jättää edes valvomatta odottelemaan! Päävammat ja verenvuodot voi eskaloitua koko voimalla vasta pitkien minuuttien jälkeen, vaikka ulkoisesti ei näytä olevan kuolemanvakavaa vammaa.

Osmo Ronkanen Vastaus kommenttiin #115

Alaikäisen tapauksessa oikea tapa on ottaa yhteyttä huoltajaan ja sitä kautta hoitoon voi päästä jopa nopeammin. Toisin kuin moni luulee ambulanssia ei tilata vaan hätäkeskus päättää sopivista toimenpiteistä. Selvästikin tässä on joku mennyt pieleen poliiseilta. Lasta ei tule jättää yksin. Ambulansseja oin kuitenkin rajallinen määrä. Ehkä ne olivat kaikki kiireellisimmillä asioilla.

Osmo Ronkanen Vastaus kommenttiin #115

Alaikäisen tapauksessa oikea tapa on ottaa yhteyttä huoltajaan ja sitä kautta hoitoon voi päästä jopa nopeammin. Toisin kuin moni luulee ambulanssia ei tilata vaan hätäkeskus päättää sopivista toimenpiteistä. Selvästikin tässä on joku mennyt pieleen poliiseilta. Lasta ei tule jättää yksin. Ambulansseja oin kuitenkin rajallinen määrä. Ehkä ne olivat kaikki kiireellisimmillä asioilla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

Olen sitä mieltä, että nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on sekä kotien että yhteiskunnan tehtävä. Yhteiskunta ei omasta tehtävästään huolehdi. Packalén, kuten valtaosa eduskunnasta, karsivat nuorten syrjäytymisen ennalta ehkäisemisen resursseja. Lisäksi maahanmuuttajien syrjäytymistä edesauttaa edustaja Packalénin nostama tapa keskustella maahanmuutajista osana yhteiskunnan ongelmia. Maahanmuuttaja -termin käyttö sinällään jo ruokkii tätä eriarvoistamista. Itse siis syyllistyn samaan.

Miksemme voisi keskustella näistäkin tapahtumista yksilöiden tekeminä?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olen kaitsu pahoillani poikasi puolesta. Kaikkea ikävää sitä joutuu kuulemaankin.

Itse olisin näissä asioissa valmis nostamaan poliisin määrärahoja ja valtuuksia selkeästi lisää.

Nämä rötöstelijät voitaisiin laittamaan yhteiskuntaa palveleviin töihin kuten turvepelloille kaivamaan ojia ruokapalkalla.

Siellä turha energia purkautuisi luonnollista tietä hikenä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos Marko kommentista!

Juuri näitä poliisin resursseja itsekin kaipaisin.

Olin tosin tyytyväinen siihen, että Helsingissä on kriisiapua saatavilla myös viikonloppuna, samoin hammaslääkärin hätäpäivystys tuli tarpeeseen.

Tekijöiden rankaisemisen jätän ilomielin oikeuslaitoksen ja sosiaalityöntekijöiden vastuulle.

Sampo Lehto

Missä menee raja väkivallanteoissa onko tekijä uhri vai syyllinen? Meneekö raja teon seuraamuksissa, tekijän sosioekonomisessa asemassa, iässä vai missä? Voisiko joku näiden pahoinpitelyjen ja muiden raakojen väkivallantekojen ymmärtäjä ja tekijän yhteiskunnan uhriksi luokittelema henkilö kertoa oliko esimerkiksi Breivik myös ainoastaan yhteiskunnan uhri. Eli missä raja menee?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei missään. Sitä voi olla molempia yhtäaikaa. Päähänpotkitusta lapsesta tulee usein päähänpotkija, uhri ja syyllinen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tekijä voi mielestäni olla yhtä hyvin uhri ja syyllinen.

Syrjäytyneelläkin on mahdollisuus valita. Kukaan ei pakota hyökkäämään kenenkään kimppuun.

En tiedä, tarkoititko kommentillasi sitä, pitäisikö näitä syrjäytymiseen johtaneita asioita käyttää lieventävinä asianhaaroina. Mielestäni ei tulisi. Oikeus- ja sosiaaliviranomaiset hoitavat tekijän rankaisemisen varmasti ihan oikein. Siinä suhteessa ei ymmärtämisellä ole sijaa.

Maahanmuuttajilla on - ikävä kyllä - valmiiksi menolippu yhteiskunnan laidalle. Haluaisin, että voimavaroja suunnattaisiin syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen. Samoin tietenkin toivon, että poliisilla olisi edes jonkinlaiset resurssit valvontaan, jälkihoitoon ja uhrien auttamiseen.

Heli Hämäläinen

Tämä onkin hyvin mielenkiintoinen kysymys, koska syyllisyydestä seuraa usein vahingonkorvausvelvollisuus. Samoin tekijän syyttömyys on omiaan ruokkimaan koulukiusaamista. Muistan itse lapsuudestani syyllistämispuheen, jossa pataan ottamista pidettiin omana vikana. "Mitäs menit ottamaan pataan". Näin tekijä pitää uhria syypäänä ja puhdistautuu tekemällä puolustuskyvyttömyydestä eräänlaisen rangaistavan tilan, jossa pataan saaminen on lähes luonnonlain tapainen tulema.

Esitit kritiikkiä ambulanssin myöhäiselle saapumiselle. Pelastuslaitoksen on jaettava tehtävät kiireellisyyksien mukaan. Esimerkiksi infarktipotilaat ajavat omin jaloin kävelevän ja hengittävän hammasvammaisen nuoren ohi. Yksityiseltä saat toki tilata oman ambulanssin, kuten luulen sinun korjauttavan lapsesi hymyn lähes ennalleen yksityisellä hammaslääkärillä tai teknikolla. Tosin sinä olet maksajan osassa, mutta niin on ongelmakin sinun. Tuskin kaupunki maksaa mitään, joten hymyn rakentaminen on kiinni sinusta ja maksukyvystäsi.

Kaikilla ei kuitenkaan ole aina varaa korjauttaa hampaitaan yksityisellä, joten heidän pitää ottaa seuraukset vastaan sellaisena kuin ne tulevat. Yhteiskunnan rakenteet ovat yhä yksityisemmät ja jos sinulla ei uhrina ole varaa huolehtia asian jälkihoidosta, on mahdollista että syrjäydyt itse. Huonot hampaat haittaavat työnsaantia ja antavat hakijasta väärän kuvan.

Ei tekoihin syyllistyneidenkään hoitaminen ole ilmaista. Mikäli heidät sijoitetaan lastensuojelulain nojalla, he todennäköisesti jatkavat toimintaansa, mutta vanhempien mahdollisuudet tuolloin vaikuttaa lapsiinsa ovat pyöreä nolla. Sijoitus maksaa kaupungille todella paljon, puhutaan summista vuodessa, jotka ylittävät vuosipalkkani. Tämä raha on pois kaikesta kivasta, esim. lapsesi hymyn palauttamisesta.

Yhä enemmän monikulttuurissa mennään yksilöihin viiteryhmiensä edustajana. Sinä olet hyvin toimeentuleva ja sinulle on mahdollista rahoittaa yhtä sun toista, vaikka terapiaa lapsellesi. Jonkun toisen lapselle ei saa terapiaa kuin lastensuojelun asiakkuuden kautta ja silloinkin terapia voi muuttua sijoituksessa koulukotiin ja tämän lapsen vanhemmat voidaan tehdä asiakirjoissa syypäiksi lapsen huonoon vointiin ja oireiluun sekä mahdolliseen päihteiden käyttöön. Koskapa vanhempien tulee kyetä suojelemaan lastaan. Ja uhriksi joutuminen voi laukaista uhrin lastensuojelun asiakkuuden. (kts. http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi )

Rahalla voit hoitaa tämän asian, mutta jos jäät syyttämään yhteiskuntaa tai viranomaisia, olet itse syrjäytymisen tiellä. Olemalla väärässä paikassa väärään aikaan hyväksyt nämä säännöt. Viidakon säännöt, jossa tapahtuu, mutta ei tiedä syy-seuraussuhdetta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

En esittänyt kritiikkiä ambulanssin myöhäiselle saapumiselle, vaan sille, ettei sitä koskaan saapunut. Yksityistetyssä maassamme ei käsittääkseni ole yksityisiä ambulansseja, joita voisi hätätilanteessa soittaa "jonon ohi".

Saamme lapsen hymyn kyllä luultavasti riittävällä tavalla kuntoon, kiitos vakuutuksen ja valtiokonttorin. Ilmainen kaupungin hammashoito antaa ensiavun, implanttien vaihtaminen tapahtuu n. 10 vuoden päästä.

Tekoihin syyllistyneiden hoitaminen on varmasti kalliimpaa nyt kuin se olisi ollut muutama vuosi sitten, jolloin se olisi ollut mahdollista hoitaa ennalta ehkäisevän hoidon piirissä.

Yksilön oikeutta tulla kohdelluksi muuten kuin yksilönä ei pidä hyväksyä. Kukaan ei ole yksin ryhmänsä edustaja eikä ryhmän tule määrittää yksilön arvoa tai hänen suorittamistaan.

Rahan voimaan tunnut luottavan liiankin kanssa. Itse en luota rahan valtaan ihan noin sokeasti.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #44

Onni onnettomuudessa on, että isku päähän tuli noinkin valveutuneeseen perheeseen, joka osaa käsitellä asiaa eikä öyhötä turhaan. Jossain toisessa perheessä se olisi aiheuttanut suurempia tunteita ja mahdollisesti avoimia vihanpurkauksia. Rikollinen siis valitsi vähiten vahinkoa tuottavan kohteen, siitä hänelle propsit.

Rahan voimaan olen oppinut luottamaan, koska se on oikeasti vahva vallankäytön muoto. Itselläni ei ole hirveän paljon rahaa eikä valtaa. Olet ilmeisesti oikeassa ettei kiireellisissä tapauksissa voi saada kiireellistä sairaankuljetusta hätäkeskuksen ohi. Sitten on vain tyydyttävä tilanteeseen, sopeuduttava. Onneksi sinulla on kuitenkin tuo vakuutus. Ajattelepa omalle kohdallesi jos ei olisi ollut. Monissa köyhissä perheissä lapset ovat ilman tapaturmavakuutusta.

Jari Leino

Sanot, että "Porukan kiinnisaaminen suoraan tekopaikalta olisi ollut parasta poliisitoimintaa ikinä."

Niin varmasti olisi.

Mitä mieltä olet sellaisesta täysin hypoteettisesta tilanteesta, että JOS pääkaupunkiseudulla riehuisi pääosin toisen sukupolven maahanmuuttajista koostuva väkivaltainen etnojengi, joka kohdistaa ihan huvikseen ja keskenään kisaillakseen raakaa väkivaltaa valkoisen ihonvärin tai blondin tukan perusteella valittuihin suomalaisnuoriin, niin

a) pitäisikö poliisin varoittaa kansalaisia tästä vaarasta? Kyseessä on siis uhka, joka kohdistuu puolustuskyvyttömiin lapsiin.

b) pitäisikö suomalaisten avata silmänsä ja pysähtyä hetkeksi miettimään uudelleen maamme maahanmuuttopolitiikan perusteita?

Korostan vielä, että yllä oleva tilanne on täysin hypoteettinen. Eihän Suomessa tuollaista ole tapahtunut eikä voisi ikinä tapahtua, koska me olemme ottaneet oppia muiden maiden tekemistä virheistä, vaikka virallinen Suomi ei pystyisi ikinä edes myöntämään, että muissa Euroopan maissa on tehty virheitä maahanmuuttopolitiikan suhteen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En osaa vastata hypoteettisena esittämiisi kysymyksiin.

Toivon, ettei kysymyksiin vastaaminen ole koskaan tarpeellista samoista syistä, jotka itsekin nostit esiin. Toivottavasti maahanmuuttajien syrjäytyminen saadaan ehkäistyä tästä eteenpäin, etteivät näiden nyt kaduilla riehuvien ongelmanuorten lapset ole vuosien päästä kuvaamassasi jamassa. Uhreina ja syyllisinä.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Ensin totean, että olen pahoillani poikasi puolesta. Itse pelastin oman poikani muutama vuosi sitten tilanteesta, jossa nuorisoporukka seurasi häntä ilmeisenä tarkoituksenaan taskujen tyhjentäminen rahasta/rahanarvoisesta tai ehkä jokin vielä pahempi. Onneksi satuin vaimoni kansa olemaan nuorisoporukan tietämättä paikalla, jolloin pojan saapuminen luoksemme katkaisi tilanteen.

Sitten toistan tähän sen, minkä kirjoitin eilen nettipoliisin US-blogiin.

On selvää, että maahanmuuttoon liittyy suuria ongelmia. Yhtä selvää on, ettei niihin löydy ratkaisuja ilman avointa tiedottamista ja tosiasiat tunnustavaa keskustelua. Demokraattisessa yhteiskunnassa äänestäjän on tiedettävä tosiasiat, jotta hän voi tehdä oikean äänestyspäätöksen.

Nyt esille tulleet maahanmuuttajien syrjäytymiseen liittyvät väkivallanteot osoittavat maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikan syvän haaksirikon. Emme siis voi jäädä pyörittelemään peukaloita, vaan meidän on tehtävä asialle jotain. Mitä pikemmin, sitä parempi.

Ruotsin Rosengårdin tai Rinkebyn esimerkit osittavat, ettei syrjäytymisongelmaa voi ratkaista pelkällä rahalla. Ei etenkään, jos ongelmalliseksi osoittautuneen humanitaarisen maahanmuuton kasvu jatkuu.

Ehdotan neljää seikkaa ratkaisuksi. Supistetaan ongelmalliseksi osoittautunutta humanitaarista maahanmuuttoa siksi kunnes jo maahamme saapuneiden ihmisten kotouttamisongelmaan on löydetty toimiva ratkaisu. Eli kunnes he eivät erotu ainakaan oleellisesti kantaväestöstä rikos- ja työttömyystilastoissa.

Toiseksi haetaan noita ratkaisuja sieltä, mistä niitä on löydettävissä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Fort Morganissa on somaliväestö integroitunut yhteiskuntaan paljon paremmin kuin Euroopassa. Myös kotouttamiskäytännöt ovat aivan erilaiset kuin meillä.

Kolmanneksi siirretään ensimmäisen toimenpiteen seurauksena tarpeettomiksi käyvien vastaanottokeskusten vuokrista ja niiden henkilöstön palkkakuluista jäävät varat pakolaisleireille nuorten pakolaisten, erityisesti tyttöjen, kouluttamiseen. Näin toimien rahoille saa merkittävästi paremman humanitaarisen vasteen.

Neljänneksi, vakaviin rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien poistaminen Suomesta vastaa mielipidekyselyiden mukaan kansan enemmistön oikeustajua. Siten tätä keinoa tulisi käyttää aina silloin kun se on mahdollista. Täällä syntyneisiin sitä ei tietenkään voida ulottaa, mutta esimerkiksi kansalaisuuden saaneilta maahanmuuuttajilta pitäisi voida poistaa sekä kansalaisuus, että oleskeluoikeus maassamme.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hyviä ehdotuksia. Harmi vain ettei tuolta toiselta puolelta tule yhtään ratkaisuehdoitusta (jos sellaiseksi ei lasketa lisää rahaa ja ymmärrystä, mikä ei siis toimi). Viisas oppii virheistä, tyhmä ei niitä edes myönnä.

Käyttäjän IlkkaKokkonen kuva
Ilkka Kokkonen

"Suurin osa heistäkin on ihan mukavia heppuja."

Kyllä varmaan niin. Huomaan kyllä, että poikasi on kasvatettu sietämään montaa asiaa. Ihmiset toki ovat erilaisia ja kypsyysastekin vaihtelee. Mutta siltikin yksi asia mietityttää itseäni: koska väkivallan kohde on kuitenkin hyvin lyhyemmän elämänkokemuksen saanut jälkikasvusi, toivon että et vahingossa kiellä nuorta miestä olemasta ihan terveesti vihainen. Sillä se on nyt ihan oikeutettua.

Usein moititaan, että ei saa yleistää. Ei saa tuomita koko porukkaa osan tekemisten perusteella. Ei niin.

Mutta ihan yhtä epärehellistä on puolustella pahantekijöitä niiden hyvien ihmisten olemassaololla. Ja yleistystä voi käyttää, jos jokin asia on... no, yleistä.

Tosiasioiden kieltäminen ei ole tervettä, ainakaan pidemmän päälle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Poikani on ihan omilla aivoillaan ajatteleva nuorimies. Hän on ollut tekemisissä samaa kansallisuutta edustavien nuorten kanssa. "Yksi mätä omena" -teesi ei onneksi häneen pure. Hän on jo ymmärtänyt etteivät ne kaikki omenat ole samassa korissa.

Tottakai nämä mainitsemasi vihan tunteet ovat olleet läsnä joka päivä tapahtumasta lähtien. Anteeksi emme vieläkään osaa antaa. Tällä hetkellä tuntuu, ettei sellaista päivää koitakaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Hän on ollut tekemisissä samaa kansallisuutta edustavien nuorten kanssa. "

Kansallisuus määritellään historiallisesti tunnetussa kansallisuusperiaatteessa niin, että ihmisten , joilla on yhteinen alkuperä, kieli, kulttuuri ja henkinen perintö, tulee saada muodostaa oma valtionsa. Tästä rakentuu luja selkäranka kansallisuus-sanalle ja sen asianmukaiselle käytölle.

Tapa, jolla käytät sanaa kansallisuus, vaikuttaa omaa mottoasi lainaten "yksinkertaistamiselta".

Käyttäjän AmirZuhairi kuva
Amir Zuhairi

Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Syvät pahoittelut poikasi puolesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä kirjoitus. Siksi suosittelen.

Kuinka kauan ihmisiä pidetään ulkomaalaisina? Itse tunnen monia tänne saapuneita, joilla on täällä syntyneitä lapsia. Työn kautta heidä tunnen ja muutamasta muusta asiasta. Hyviä ihmisiä.

Ei suomessa syntyneitä, suomen kansalaisia voi mihinkään karkoittaa.

Mutta mikä on selitys väkivaltaan? Feministit pitävät esillä teorioita maskuliinisuudesta, toiset syrjäytymisestä jne...

Varmaan jokaisessa on jotain. Mutta ihmisen hakkaaminen on myös hauskaa ja jännittävää.

Suomalaisten oikeustajua loukkaa lähes rangaistusten puuttuminen. Väkivallasta saavat tekijät hyvin pieniä tuomioita tai eivät ollenkaan, iästä riippuen.

Olussa pitseriassa surmannut oli muistaakseni saanut edellisestä taposta 9v tuomion, joka sekin oli lyhyt. Oli istunut siitä pienen osan ja pääsi uudelleen tappamaan.

Jos lyö joltain hampaat poikki. Kyllä tuomion pitää olla sellainen, että tuntuu. Ehdotonta joka tapauksessa. Toisaalta mahdollisuudet itsensä puolustamiseen pitää saada paremmiksi.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Hieno kirjoitus, ja paljon vahvoja mielipiteitä herättänyt
jälkikeskustelu(niin tahallisia kuin tahattomiakin).

Ikävin on tällä saralla valitettavasti jo tapahtunut.

Mielestäni kuitenkin oleellisin kysymys on, kuinka voisimme vähentää
kyseisen episodin toistumisen mahdollisuutta tulevaisuudessa?

-kuinka saadaan eri kulttuurillisista lähtökohdista olevien
ihmisyksilöiden, ja ryhmien toisiaan tuntemat "ennakkoluulot" positiivisiksi?

Ihmiset hakevat mielellään turvaa samasta kielestä ja kulttuurista;
eritoten mikäli tuntevat itsensä "ulkopuolisiksi", ja täten vääränlaiset
ennakkoasenteet pääsevät helposti kasvamaan lisää.

->kun ryhmät erakoituvat toisistaan enemmän, syntyy vähemmän todellista kontaktipintaa, jolloin syntyy enemmän huhupuheisiin perustuvia "faktoja".

PS.Olen itse asunut ulkosuomalaisena mm. Irlannissa, jossa kyseinen viha ilmeni eritoten Puolalaisiin rakennusmiehiin, jotka "olivat vieneet heidän työt", ja minutkin monesti puheaksenttini perusteella laitettiin "Puolalaiseen lokeroon".

PPS. Itseäni ei tarvitsisi laittaa tämän kommenttini perusteella
"mamuttaja-lokeroon".

Vaan laittakaa minut mielummin vaikka erilaisissa kulttuureissa kypsyneeseen,
"mukavaan" koriin, jos pystytte.

Erilaiset kulttuurit ovat rikkaus, MYÖS Suomalainen kulttuuri, eritoten
sitä tuli välillä ikävä ulkomailla n.7v aikana.

Meidän pitää saada näiden kultturien välille vaan enemmän positiivista kontaktipintaa, lisää positiivista ennakkoasennetta,
ja mahdollisuutta tutustua sekä kokea niitä positiivisesti yhdessä molemmin
puolin.

Kukaan ei halua pelätä, Peace vaan.

Petri Rundelin, Oulu

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hienoja kysymyksiä!

Näihin olisi mukava saada myös yhtä positiivisia vastauksia.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Hyvä kirjotus, järkeä ja syäntä ja hieno teko kirjottaa nuin tasapainosesti, no siis komppaan sinua. En viitti lukea nuita keskusteluja ja minusta on paha asia tuo kansaneustajan esitys... Pojallesti onnea jatkossa, kauheaa hälle, toivon, että parantuu ja kuulostas, että säilyttää elämisen rohkeutensa ja siehän olet tukena, hyvä homma.

Olavi Mansikka

Ikävä mitä pojalle tapahtunut. toivottavsti nuorimies toipuu. Kuitenkaan blogista en saa kuvaa oliko asialla suomalaiset vai maahan muuttajat? yksinkertainen ihminen kun tarvii selkeät kirjoitukset. Lisäksi kysyisin isänä olisitkos valmis katsomaan vierestä kun poikaa hakataan. jos pikkuporukka vastassa niin tuskimpa ne sanaa uskoo ja ymmärrystä kun veri kiehuu. eli jos eivät ystäväälisen kehoituksen saatuaan sinulta poistu jölkikasvun kimpusta olet valmis vierestä katsomaan kun pahoinpitely etenee pisteeseen jossa ehkä poliisit saapuvat paikalle? Itse en siihen pystyisi enkä pystynyt. Menin väliin ja kyseinen henkilö sais ansaitsemansa seurauksen. eli otin tilanteen haltuun pienimmillä mahdollisilla vahingoilla. tämän muuten sitten totesi poliisi ja syytäjäkin.

Käyttäjän MaritaMarttio kuva
Marita Marttio

Onko 'värillä väliä'? Väkivallanteko mikä väkivallanteko. Kyllä me kantasuomalaisetkin osaamme.

Olavi Mansikka

en mä niin väitä että värillä olisi väliä. koska asia ei käynyt selväksi tiedustelen asiaa blogistilta. Ihan samalla lailla menen ja olen mennyt väliin jos näen väkivaltaa. usein miten tuossa riittää ärähdys kun koko suojelee. Joskus vaan ei kun kaverit ihan sekaisin... Mielenkiinnolla odotan Kain vastauksia noihin muihin kysymyksiin...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olavi sinähän toimit aivan oikein ja oikeus oli vielä puolellasi. Kaduilla pitäisi olla yksilöitä kuten sinä mutta katupartiot on ihan eri asia ja packalenin lietsonta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Katupartiot ovat huono asia, jos partio itsekin käyttää väkivaltaa ja on siellä lynkkausmielialalla. Jos vanhemmat muodostavat partioita tarkoituksena vain partioida ja tuoda turvallisia aikuisia kaduille, niin se on hyvä asia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #92
Olavi Mansikka

juu mähän en ottanut katupartiointiin kantaa. suoraan sanoen olen kahden vaiheilla. Ite kyllä menen väliin jos näen moista käytöstä. ja korostetaan että väkivalta mitä itse käytän pyrin mitoimaan niin ettei se aiheuta toiselle osapuollella vahinkoa. sidontaotteetkin ovat kuintenkin väkivaltaa ja niihin olen syyllistynyt... Kaikella rakkaudella väkivallan harjoittajia kohtaan...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mielenkiintoista luettavaa. Toivotan jaksamista ja pikaista paranemista pojallesi.

Timo Pulkkinen

miksi ulkomaalainen rikollinen halutaan aina hoitoon ja sitä on autettava, ja suomalainen vaaditaan aina kivensisälle ja vielä kun pääsee poiskin niin sanotaan että oli liika lievä tuomio.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei, kyllä Suomessa on kiven sisällä suhteellisesti enemmän virolaisia ja venäläisiä kuin suomalaisia pikkurikoksista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kummatkin tarvitsevat vaihtoehtoisia rikosseuraamustapoja. Vankilassa usein nuoret vain saavat syvemmän rikollisen identiteetin

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En halua rikoksiin syyllistyneitä eroteltavan kansallisuuden perusteella. Jotain olennaista jätit lukematta.

Käyttäjän MaritaMarttio kuva
Marita Marttio

Kiitos tästä kirjoituksesta. Hieno asenne isällä ja pojalla. Toipumista koko perheelle.

Sami Heinonen

Kannattaisiko isän miettiä, oli kuinka punavihreä tahansa, että kannattaako Suomeen lahdata paimentolaiskulttuureista tänne väkeä "työvoimapulaa" paikkaamaan. Nämä ihmiset itse rakentavat yhteisönsä, kulttuurinsa ja yhteiskuntansa joista sitten joutuvat talous tai joksikin muuksi pakolaisiksi. Suomi on ollut viimeaikoihin asti melko järjestäytynyt yhteiskunta. Alamäki on alkanut ja vauhti siihin suuntaan tulee vain kasvamaan. Ajattele itse millaista yhteiskuntaa lapsillesi olit rakentamassa.

Mirja Vaittinen

JP Lehto,ei se kissakaan hevonen ole,vaikka se olisi tallissa syntynyt.Millä ihmeen varoin näitä "syrjääntyneitä"hoidetaan jos kerran omatkin apua tarvitsevat käännytetään ovella resurssipulan takia.Matkalippu sinne mistä on tullut ja saatto koneeseen,dna varmuudeksi talteen,ettei seuraavalla viikolla ole jo täällä takaisin uudella passilla.Näitä on turha tänne säilöä meidän nyt jo täynnä oleviin vankiloihin,koska se vasta meille veronmaksajille maksaakin, samoin kun uhrien korvaukset valtion kassasta.Näihinkö meillä on varaa,kun muuten kokoajan leikataan vanhusten hoidosta ym.ym.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos rohkeasta ja viisaasta tekstistä. Väkivaltaa kohdatessa vaatii ylimääräisiä voimia nähdä tilanne aikuisesta näkökulmasta ja ylhäältäpäin kuin mennä alkukantaisuuden tilaan. Ja se ei ole minkään valtakunnan hyysäystä.

Moni kirjoittaja ihmettelee, miksi Packalénille ollaan suivaantuneita.
Hänellä oli varmasti myös hyvät tarkoituksensa, mutta horjuttamalla kiihtyneiden ihmisten uskoa esim. poliisijärjestelmään ja ruokkimalla täysin epäolennaisia vainoharhoja asiassa, joka vaatii jämäkkyyttä ja viisautta eikä epävarmuuden lisäämistä, hän toimii yhteiskuntaa rapauttavasti, halusi tai ei. Ehkä hän myös tavallaan sydämessään ymmärtääkin tämän, mutta nyt näyttäisi painavan enemmän miljoonan taalan tilaisuus poimia Halla-ahon äänestäjiä kuleksimasta helppoheikin elkein.

Käytyäni Packalénin sivulla todellisuus iskee päin kasvoja. Irrationaaliset, pimeää rotuyöhötystä sisältävät vihakirjoittelut sallitaan kansanedustajan sivulla, mutta kriittinen asiallinen kyselijä lakaistaan keskustelusta vaivihkaa. Nyt ruopataan äänestäjiä syvemmältä pohjamudasta kuin olisin uskonutkaan. Miten voi ääntenkalastelu mennä ohi kaiken muun?

Sinulla on urhea poika.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Packalén tahtoo näyttää, että nyt koetut tapahtumat olisivat tapahtuneet vain siksi, että maassamme on ulkomaalaisia. Yksinkertaistamalla ongelman kansanedustaja ruokkii sitä, että maassamme olevat maahanmuuttajat kokevat entistä enemmän itsensä ulkopuolisiksi. Kyseisen asenteen uskon olevan näiden nuorten riittämättömyyden tunteiden taustalla.

Yhtä kaikki, koska kansanedustaja otti kirjoituksessaan meidät uhrit mukaan, halusin irtisanoutua hänen sanomastaan.

Kiitokset positiivisesta viestistäsi!

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Itse en kyllä ymmärrä tälläistä ymmärtämistä. Itse olisin kyllä paljon vihaisempi. Monestihan uhri syyllistää itseään ja yrittää löytää itsestään syyn tapahtumille. Toivottavasti poikasi saa apua asian käsittelemiseen. Myös vihan tunteiden ilmaisemiselle ja käsittelemiselle pitää olla mahdollisuus, ettei niitä tukahduteta, sillä sellainen voi olla tuhoisaa.

Väkivallan uhriksi voi joutua ihan missä vain, mutta taas löytyi yksi hyvä syy olla muuttamatta pääkaupunkiseudulle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tilastojen mukaan Suomen väkivaltaisimmat alueet suhteutettuna väestömäärään ovat Kainuu ja Etelä-Pohjanmaa.

Petri Kivikangas

Taidat nyt vertailla omenia appelsiineihin? Kotona tuttujen kesken tapahtuva parisuhdeväkivalta (jota suurin osa suomalaisesta väkivallasta käsittääkseni on) on aika lailla eri asia kuin kaupungilla jengien yksittäisiin lapsiin ja nuoriin kohdistama väkivalta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #79

Uhrin kannalta kai väkivalta sinänsä on pahaa. Mitä tarkoitat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei tekijän ymmärtäminen estä olemasta hänelle vihainen. Olipa hänen olosuhteensa minkälaisia tahansa, hän itse teki päätöksen loukata poikaani.

Olen vihainen tekijälle. En usko pystyväni hänelle anteeksiantoon, kuten olen täällä monesti todennut. En silti syyllistä hänen kanssaan samaa kansallisuutta olevia.

Yritän herättää samalla huomaamaan, että uusi ikäluokka on kasvamassa ja myös sitä seuraava. Heissäkin on potentiaalisia uusia väkivallan tekijöitä, jollemme saa syrjäytymiskierrettä katkaistua. Kalleimmaksi yhteiskunnallemme käy hoitaa sitä jälkijunassa.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Pahoinpitelyn uhriksi joutunutta ei paljon suhteellisuudet kiinnosta.

Käyttäjän eilanurmela kuva
Eila Nurmela

Ikävä juttu tuo poikasi pahoinpitely. Neljän nyt jo aikuisen pojan äitinä ymmärrän tunteitasi vanhempana. Se, mitä en ihan ymmärtänyt oli asenteesi kansanedustaja Tom Packalenia ja virkavaltaa eli poliisia kohtaan. Eiväthän he ole millään tavoin syyllisiä poikasi pahoinpitelyyn sen enempää kuin muidenkaan väkivaltaa harjoittavien yksilöiden tai jengien.

Esität siis aika kovia syytöksiä yhtä kansanedustajaa kohtaan, mutta et juurikaan vaivaudu perustelemaan kannanottoasi. Suora lainaus:

"Tom Packalenin purkaus pahentaa ongelmaa ellei itse asiassa ole koko ongelman ydin. Vaikka kansanedustajan lause: "Maahanmuuttajajengi pahoinpidellyt -- kantasuomalaisia lapsia --" osuikin oman poikani kohdalle hirvittävin seurauksin, olen sitä mieltä, että Packalenin lauseet vain ruokkivat näiden nuorten pahaa oloa. Rasistinen ja eriarvoisuuteen pyrkivä politiikka ruokkii ongelmaa ja aiheuttaa lisää väkivaltaa. Uhrin isänä pahimmalta tuntuvatkin nämä iljettävät kannanotot, joissa meidän kärsimyksemme on otettu poliittisten irtopisteiden kalasteluun."

Itse en nyt oikein jaksa uskoa, että yhden kansanedustajan lausunnot olisivat koko maahanmuuttajaproblematiikan ydin. Eiköhän kyse ole paljon monisyisemmästä ongelmakentästä, jonka kanssa me suomalaiset emme varmaan painiskele yksin.

Poikasi pahoinpitelijän kohdalla korostat kovasti ymmärrystäsi, mutta toisaalta anteeksiantoon asti sitä ei kuitenkaan heru. Kovasti toivot viranomaisille työrauhaa ja resursseja, mutta näytät taas pistävän paljon yhden kansanedustajan harteille eli odotat - mielestäni aika kohtuuttomasti - että Tom Packalén järjestäisi viranomaisille nämä tarvittavat resurssit. Lainaan jälleen tekstiäsi:

"Itse en hyväksy väkivaltaa. En silti syytä tekijääkään tuosta järjettömästä teosta. Uskon, että hän on omassa elämässään kohdannut vihaa, riittämättömyyttä ja pahaa oloa. Toivon, että hän pääsee riittävällä tasolla hoitoon. Tekijän tapa kohdata ongelmia ei tietenkään sovi yhteiskuntaamme. En halua hänen jatkavan vahingollista käytöstään enkä missään nimessä kaipaa yhtään lisäuhria tälle järjettömälle toiminnalle. Siksi haluaisin, että sosiaali- ja poliisiviranomaisille annetaan työrauha.

Poliitikkojen tulee antaa näille viranomaisille resusseja ja mahdollisuus tehdä työnsä. Jos Packalén ei siihen pysty, toivon että kansanedustuslaitoksemme loput 199 kansanedustajaa ymmärtävät antaa resursseja niille, jotka tekevät asian parissa työtään. Syyttelyn ja osoittelun sijaan on tärkeää arvostaa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen työtä ja antaa heidän hoitaa asiaa."

Ehkä sinunkin olisi hyvä muistaa myös tuon yhden kansanedustajan kohdalla se mitä muilta odotat eli syyttelyn sijaan antaa työrauha ja arvostaa tai ainakin ymmärtää hänen työtään. Hänellä on varmasti myös aiemmasta poliisintyöstään riittävästi tuntumaa väkivaltatilanteisiin ja niiden aiheuttamiin ongelmiin.

En ole tässä vaatimassa maahanmuuttajien tai kantasuomalaisten jenginuorten päitä pölkylle. Väkivallan tekoihin syyllistyvien liiallinen ymmärtäminen on kuitenkin sellaista hyssyttelypolitiikkaa, joka ei johda mihinkään ja se jos mikä tuntuu irtopisteiden keräämiseltä!

Petri Kivikangas

Ei taida Suomessa olla valitettavasti resursseja tuhansien heikosti integroituneiden maahanmuuttajien lapsien pahan olon hoitamiseen.

Minun on edelleen vaikea ymmärtää miksi ongelmaa ei voitaisi pitkällä tähtäimellä ratkaista siten että pyrittäisiin vähententämään kokemuksen perusteella heikosti integroituvien kansallisuuksien maahanmuuttoa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Et ymmärrä yksinkertaista asiaa: ei ole oikein syyttää ihmisiä siitä, mitä joku samanvärinen on tehnyt. Ei niin tehty Ruotsissakaan silloin, kun suomalaiset rikollisjengit hallitsivat Slussenia. Totta kai jotkut huusivat, että suomalaisilla on geeneissään joku pöpö, joka pakottaa väkivaltaan. Mutta suurin osa ajatteli asiaa hieman pidemmälle.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #83

Ratkaisu olisikin rajoittaa turvapaikanhakijamääriä, ei kansallisuuksien/värin perusteella.

Osmo Ronkanen Vastaus kommenttiin #83

Sinulle menee konseptit pahasti sekaisin. Maahanmuuton rajoittaminen joistain maista tai kulttuureista ei ole mikään rangaistus. Suomeen tulo ei ole mikään oikeus. Maahan muutossa tulee katos vain Suomen eri siis suomalaisten etua.

Ruotsi aikanaan katsoi, että se hyötyi suomalaisten maahanmuutosta niin paljon työvoiman johdosta, että rikollisuuden kasvu oli hyväksyttävä hinta. Jos Ruotsi olisi päättänyt toisin, se olisi päättänyt toisin, eikä Suomella tai suomalaisilla olisi ollut asiassa mitään sanottavaa.

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #138

Huvittavaa miten aina jaksetaan vetää tuo puhki kulunut esimerkki suomalaismamuista Ruotsissa. Kuinka monta väkivaltaista katujengiä he ovat siellä muodostaneet, ja kuinka monta ruotsalaista he ovat pahoinpidelleet? Mikä on heidän määräänsä suhteutettu osuus Ruotsissa tapahtuvista raiskauksista?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #141

Ruotsiin vertaaminen on valveutuneisuutta ja ruotsalainen väkivaltahan on kärkiuutinen hommaforumilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #138

Juuri siksi päästämme maalaisia tänne Helsinkiin, se on myös oma etumme. Näissä keskusteluissa jotkut heistä tuntuvat tietävän asioistamme enemmän kuin me itse.

Petri Kivikangas Vastaus kommenttiin #83

Tässä mistään väristä ole kysymys. Kova halu on kanssaihmisillä tarve vetää R-kortti keskusteluun aivan niin kuin sillä olisi jotain tekemistä itse ongelman kanssa.

Ongelma on se, että tietyistä kulttuureista tulevilla on muita heikommat edellytykset integroitua Suomeen. Tämä näkyy kaikissa mahdollisissa tilastoissa, mutta jostain syystä ongelmaa ei haluta myöntää. Jostain syystä kanssaihmisilläni on täällä kova hinku hankkia Suomeen maahanmuuttajia, jotka eivät työllisty ja näkyvät yliedustettuina monenlaisissa ikävissä tilastoissa. Se nähdään ihan kantasuomalaistenkin kohdalla miten käy kun työttömyys kulkee sukupolvelta toiselle. Suomen ei missään tilanteessa tulisi vastaanottaa maahanmuuttajia joilla on heikommat mahdollisuudet työllistyä kuin heikoimmin työllistyvillä suomalaisilla.

Ne suomalaiset Ruotsissa taisivat muuten sentään enimmäkseen tehdä töitä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #143

Kauan sitten rikosoikeuden kurssilla saimme eteemme tilaston, joka osoitti suomalaisten yliedustuksen Ruotsin rikollisuudessa, erityisesti kaikkein törkeimmissä rikoksissa. Se oli niin kuumaa kamaa, ettei sitä edes uutisoitu Ruotsissa. Sen jälkeen en ole tykännyt näistä yleistyksistä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #153

Miksi? Eihän siinä kaikkia suomalaisia leimattu, vaan ne tilastot osoittivat, että sillä hetkellä Ruotsissa olevat suomalaiset syyllistyivät usein rikoksiin. Toisin sanoen Ruotsiin oli hakeutunut erityisesti rikoksiin taipuvaisia suomalaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #157

Jos jonkun kansanryhmän rikoksia aina uutisoidaan tyyppiä kissankokoisilla kirjaimilla EN FINNE IGEN se kyllä leimaa koko kansan, sekä ne jotka asuvat siinä maassa missä uutisointi tehdään ja ne jotka ovat jääneet kotimaahansa. Minä asuin silloin siellä ja olin todella iloinen lehdistön sopimuksesta jättää finnemääreet pois väkivaltalööpeistä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #160

Höpö höpö. Ei se mitään leimaa jos ymmärtää jotain tilastoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #161

Se leimasi suomalaiset Ruotsissa samalla tavalla kuin esimerkiksi somalit leimataan nykyään Suomessa. Lehtiä lukeva kansanmies ei välttämättä enimmiltään analysoi tilastollisia faktoja.

Tuo leima vallitsee latentisti edelleenkin Ruotsissa suomalaisista, etenkin tietyillä seuduilla, esimerkiksi Göteborgissa. Suomalaiset harvoin sitä omin korvin kuulevat, mutta sen aistii ja silloin kun salaa pääsee kuulemaan, niin sen jopa kuuleekin. Onneksi suomalaisten maine on pikkuhiljaa puhdistumassa, mutta aikaa se on vienyt.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #162

Jaa-a, somaleja tietysti leimataan, mutta eikös silloin puhuta enimmäkseen maassa olevista?

Olen puhunut turvapaikanhausta juuri siksi, että pidän todennäköisenä, että se valikoi tänne sellaisia, joiden edellytykset täällä ovat huonot.

Siis ongelmana on nimenomaan tuo systeemi, turvapaikanhaku, mikä on "rikki".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #161

Ihmisiä noin normaalisti eivät tilastot kiinnosta. Aika outoa että sanot minulle höpö höpö vaikka juuri minä olen elänyt tuon stigman alla. Hommaforum kasvattaa todellisuudesta vieraantuneita keskustelijoita.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #165

Höpö höpö.

No, kyllä varmaan osaksi tuo on totta että ne alkuperämaassakin olijat leimautuvat, mutta se mikä tässä on tärkeää tajuta, on se, että ne tilastot eivät tarkoita sitä.

En ihmettelisi vaikka tässä olisi koko maahanmuuttokeskustelun ongelmien juurisyy. Se, että monet eivät tajua että tilastoista puhuttaessa puhutaan vain niistä ihmisistä, ketkä kuuluvat "tilastoinnin piiriin" eli maassa olijat.

Jos koetaan että muut leimautuvat, se on väärä päätelmä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #170

Todellisuudesta vieraantuminen kuullostaa juuri tuolta kommentilta 170.
Sinä alat kiemurtelemaan kun lähestytään ihmisen vastuuta siitä miten puhuu kansanryhmistä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #174

Kiemurtelemaan? Mikä siinä oli kiemurtelemista?

Tai todellisuudesta vieraantumista?

Myönsinhän, että osaksi alkuperämaassa olevat leimautuvat (mutta ei pitäisi koska se on väärä päätelmä).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #180

Ruotsin lehdistö teki rakentavan päätöksen. Se on ollut kaikille osapuolille hyvä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #186

Et ilmeisesti halunnut vastata kysymykseen, ei sitten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #187

Kommentistasi 161 alkaen sä olet yrittänyt harhauttaa itse asiaa (hommatyyliin) ja mä palautin keskustelun asiaan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #189

En tajua mitä tarkoitat etkä varmaan tajua mitä mä tarkoitan. Tähän on varmaan hyvä lopettaa.

Harmi, koska jotain oleellista jäi ilmeisesti ymmärtämättä noista tilastoista (mitä yritin selittää).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #157

Kyllä tuotakin tarjottiin yhdeksi mahdolliseksi selitykseksi siinä paperissa. Mutta jos ajattelisit asiaa edes hieman pidemmälle, huomaisit, ettei se muuta asiaa mitenkään.

Mitä nopeammin pääset tilastojesi keskeltä meidän ihmisten todellisuuteen, sen parempi.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #204

Miten niin ei muuta asiaa miksikään? Sehän nimenomaan muuttaa, jos keskustelua halutaan viedä eteenpäin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #204

Tästä pitänee vetää se johtopäätös, että ei edes haluta ymmärtää ja viedä keskustelua eteenpäin. Sini heittäytyi tyhmäksi, veti tapansa mukaan keskusteluun Hommaforumin, ja muut sanovat ilman perusteluja että asia ei ole tärkeä.

Vaikeaa on keskustelu tältä pohjalta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Poliisia kohtaan en ole esittänyt syytöksiä. Ymmärrän poliisin asettaneen prioriteetin tilanteesta katsoen. En silti hyväksy sitä, ettei poliisilla ole ollut aikaa seurata päähänpotkaistun lapsen hoitoon pääsyä. En siis tässä tilanteessa syytä näitä kahta konstaapelia, jotka tekivät työtään. Syytän poliisijohtoa ja sisäministeriötä siitä, ettei näillä poliiseilla ollut aikaa huolehtia lapsestani. Istuimme sairaalassa neljä tuntia tapahtuman jälkeen, jotta lääkärit varmistuivat, ettei poikani ollut saanut vakavaa päävammaa. Poliisin piti tehdä oma tilannearvionsa muutamissa minuuteissa.

Tom Packalénin olisin voinut toki jättää nimeämättä. Hän nosti kuitenkin uhrit esiin omassa blogissaan, toimi "puolestapuhujanani" asiassa, josta en todellakaan olisi halunnut puolestani puhuttavan. Maahanmuuttajan kokemassa asenneilmapiirissä ovat esillä juuri ne negatiiviset odotukset, joita Packalén omassa kirjoituksessaan ruokkii.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Et siis syytä väkivaltaisen teon tekijää ymmärtämistäsi syistä johtuen, mutta syytät poliisia ja sisäministeriöä siitä, ettei näillä ollut aikaa huolehtia lapsestasi.

Et siis kykene löytämään ymmärrettäviä syitä poliisin toimintaan, toisin kuin tapahtumat alulle panneelle väkivaltateolle? Mahdollisesti et ole huomannut usein julkisuudessakin olleita puheita poliisin resurssipulasta? Voisiko se olle ymmärrettävä tekijä poliisin toiminnalle?

Luin nyt Packalénin kirjoituksen. En ymmärrä, miten koet hänen toimineen puolestapuhujanasi - olkoonkin että ilmaisu lainausmerkeissä. Onko mielestäsi niin, että yhteiskunnallista huomiota saavista tapauksista kirjoittaa saavat ainoastaan asianomistajatt siinä missä esim. yhteiskuntavaikuttajan työhön valittu kansanedustaja ei? Tai oikeastaan kuka tahansa ihminen - muu kuin asianomistaja - joka asiasta näkemyksiään haluaisi julki tuoda?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #167

Poliisin resurssipula on poliitikkojen ohjauksella syntynyt. Juurikin tästä resurssipulasta johtui se, että poikani jäi yksin. Tottakai poliisin resurssien riittämättömyys ja näiden väkivallan tekojen suuri määrä vaikuttivat poliisin päätökseen. Tutkinta tulee osoittamaan, voidaanko jatkossa vastaavassa tilanteessa poliisia ohjeistaa toimimaan toisin. En ole esittänyt poliisia kohtaan vaatimuksia. Olen pyytänyt poliisia tutkimaan toimintaansa.

Ajattelen myös asiaa niin, että jos olisin itse jättänyt poikani samassa tilassa samaan paikkaan, poliisit, ehkä juuri samaiset konstaapelit, olisivat tutkineet toimintaani ja luultavasti olisin saanut syytteen heitteillejätöstä.

Packalén on saanut kirjoittaa haluamallaan tavalla aiheesta. Koin kuitenkin hänen ajatuksensa sillä tavoin omista ajatuksistani vieraiksi, että koin tarpeelliseksi kertoa, ettei hän edusta ajatuksineen minua, asianosaista.

Käyttäjän eilanurmela kuva
Eila Nurmela Vastaus kommenttiin #181

Enpä usko, että kukaan poliisi tai kansanedustaja kuvitteleekaan tekstissään edustavansa ketään nimenomaista yksilöä, vaan puhuu yleisesti. Jotkut uhrit voivat jopa allekirjoittaa hänen ajatuksensa. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, mielestäni uhri eli se, johon väkivalta kertomassasi tilanteessa kohdistui, oli poikasi, etkä sinä. Packalen ei siis puhu puolestasi. Mutta se ei ole tässä ihmettelyni pääpointti, vaan se, että väkivallantekijän sijasta kohdistat antipatiasi kansanedustaja Packaleniin, joka nimenomaan haluaa suojella uhreja eikä niitä, jotka aiheuttavat väkivaltatilanteita.

Vanhemmille kuuluu kasvatusvastuu lapsistaan ja he yleensä opettavat lapselle mikä on oikein ja mikä väärin. Jos joku lapsi tai nuori ei ole tätä oppinut ja syyllistyy väärään tekoon, hän vanhempineen joutuu kantamaan vastuun teostaan, ihonväristä huolimatta. Ei tätä vastuuta voi vierittää kenellekään muulle, ei edes kansanedustaja Tom Packalenille.

Rikollisten tekojen tai väkivaltaisen toiminnan ymmärtäminen antaa väärän signaalin niille nuorille, jotka toimivat väärin. Ihmisen on opittava kunnioittamaan itsensä lisäksi myös muita ihmisiä, jotta voisi elää tasapainoista elämää missä tai millaisessa yhteiskunnassa tahansa.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

PUHUMATTOMUUS - OLISI KUIN OLANKOHAUTUS
On sanottu ettei pidä yleistää,samaistaa tai osoittaa ketään sormella. Tietyt tuntomerkit omaavia on eroteltavissa rikoksentekijöistä. Rikoksentekijät ovat eroteltavissa lainkuuliaisesta kansasta. Tuomiota luettaessa rikoksentekijät pukeutuvat huppuihinsa ja uhrit itkeskelevät kaikkien ihmetellessä mistä oikein on kysymys. Miksi me hyväksymme tämän käänteisen irvikuvan yleistämisen. Japanissa oli aikanaan pulaa kaikesta. Sikäläinen hyväntekeväisyysjärjestö jakoi avustuspaketteja torin keskellä. Hakijan piti siis olla kaikkien nähtävissä, jotta ihmiset saattoivat tunnistaa joukosta henkilön, joka ei ehkä ollutkaan avun tarpeessa vaan oli keplottelija. Nyt me tunnistamme uhrin mutta rikollinen jää joukkoomme huputettuna, tuntemattomana. ONKO TÄMÄ OIKEIN VAI ESIMERKKI SUVAITSEVUUDEN YLIPALVONNASTA?

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

JOUNI Snellmanille tiedoksi!
Oma tekstini on aika yksinkertaista. Sen ymmärrän. Siinä ei missään vaiheessa syytetty ketään ihonvärin perusteella. Suvaitsevuuden ylipalvontaa en sitävastoin yksinkertaisesti ymmärrä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No miltä "lainkuuliainen kansalainen" sitten näyttää? Entä "keplottelija."? Täällä kaupungissa on parempi suvaita ennen kuin tekee hätiköityjä johtopäätöksiä

Niko Sillanpää

Ruotsista tulee mieleen kuluneen vuosikymmenen ajalta useampia hyvinkin vastaavia tapauksia, jossa uhrin läheinen tai jopa itse uhri päättää voimakkaasti alkaa ymmärtää rikollista. Tilaa taidetaan kutsua Tukholman syndroomaksi.

Siinä taas, että yleistä uhriutta ja haavoittuvuutta edustavaan vähemmistöön kuuluvan tekijän vastuu pyritään ulkoistamaan yhteiskunnalle, "sortorakenteille" ynnä muille olosuhdetekijöille, ei ole mitään kummallista. Kyseessä on pikemminkin viimeisen 20 vuoden modus operandi kollektiiviseen syyllisyyteensä pakahtuvissa länsimaissa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ymmärtämisessä ei ole mitään vikaa. On erittäin hyvä pyrkiä aina ymmärtämään välttyäkseen virhearvioilta. Sitten kun se arvio tilanteesta on tehty, ei jää muuta kuin reagoida sen pohjalta. Ymmärtäminen ei ole mikään synonyymi myötätunnolle. Se on väline, jonka avulla voi tehdä myötätuntoisia tai myötätuntoa vailla olevia tekoja.

Tukholman syndrooma taas on asia erikseen, se ei ole ymmärtämistä, vaan alistumista - ymmärryksestä luopumista.

Se on joko järkevää tai ei. Riippuu siitä, mitä ymmärrät tilanteesta. Niemeläisen suhtautumistapa on ihan ymmärrettävä. Hän ei voi asialle mitään enää, siksi hänen on turha haaskata energiaansa johonkin, mikä ei ole hänen käsissään.

Hän pyrkii lyömään kapulaa rattaisiin joukkotaantumiselle blogin keinoin, mikä ei myöskään haitanne ketään tai mitään. Tuskin estää ihmisiä vetämästä hernettä nenään, jos ja kun he odottavat, että saavat vetää herneen nenään.

Niko Sillanpää

Ruotsista ja maahanmuutosta puheen ollen, näin siellä:

"Integrationen tycks inte bli bättre

Enligt World Values Survey är Sverige ett av de mest invandrarvänliga länderna på jorden. Och enligt Migrant Integration Policy Index får Sverige högsta betyg (100 poäng av 100 möjliga) när det gäller invandrares lika möjligheter på arbetsmarknaden. Ändå är Sverige det OECD-land med störst sysselsättningsgap mellan infödda och invandrare."

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/integrationen...

juho Pajari

PAHOINPIDELLUN POJAN ISÄN HUMAANISUUS ON KORKEALLA TASOLLA EIKÄ OMAN POJAN PAHOINPITELY SAA HÄNTÄ TINKIMÄÄN YLEVISTÄ "SUORASTAAN RAAMATULLISISTA PERIAATTEISTA. TOISEN POSKEN KÄÄNTÄMINEN ONNISTUU ISÄLTÄ MUTTA MAHTAAKO SE ONNISTUA PAHOINPIDELLYLTÄ POJALTA NO KASVATUS SAATTAA ONNISTUAKIN JA TAAS ON 1 "HYVÄ IHMINEN" MAAILMASSA. KUINTENKIN ISÄN REAGOINTI TOM PACKALENIN REAGOINTIIN ON VÄHEMMÄN YMMÄRTÄVÄ NO EHKÄ USKALSI ODOTTAA "SIVISTYNEEMPÄÄ" REAKTIOTA KANSANEDUSTAJALTA MUTTA MAMUTAUSTAISELTA NUORELTA EI VOI MUUNLAISTA KÄYTTÄYTYMISTÄ ILMEISESTI KOHTUUDELLA ODOTTAAKAAN. Poliisin ylin johto on enemmän Packalenin linjoilla "syrjäytyminen ei ole tekosyys pahoinpitelijöiden paapomiseen" mutta ehkä meillä on halu todistaa ylemmyytemme Suomalaisina joka ilmenee "paapomisena" ? Poliisin tehtävä on pitää yllä yleistä järjestystä ja turvallisuutta yhteiskunnassa mutta jos sen paikalle rikospaikalle saapuminen kestää kaupungissa tunnin verran alkaa kansa todennäköisesti ottaa lain omiin käsiinsä jos ei voi luottaa poliisiin ja se on erittäin huolestuttavaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Yritän haastaa yhteiskunnallista keskustelua, harrastan yksinkertaistamista ja tölväisyjä..." Kai Niemeläinen

Blogistin motto on tainnut jäädä lukematta suurimmalta osalta kommentoijia. Täytyy myöntää, että hän on onnistunut tavoitteessaan, sillä käyty keskustelu on ollut vilkasta ja osin hämmentynyttä blogistin ( asianomistaja) ottaman näkökulman vuoksi.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Miksi Suomessa ei saa puhua kotiväkivallasta? Onko se kansallinen suojelukohde? Onko toisten vahingoittamisen vieroksuminen ulkoistettu tylsäksi oppiaineeksi, joka valuu koululaisten mielestä kuin vesi hanhen selästä? Eikö suomalaisissa kodeissa enää toruta sisarustaan lyövää lasta, vaan kannustetaan, että "juuri tuolla lailla maailmassa pärjää"? Onko esimerkin voima vallannut väkivallan maantieteelle elintilan ystävälliseltä ja huomaavaiselta ihmisyhteisöltä?

Perusopetuksen opetussuunnitelmiin kirjattiin vuonna 2006 opettajia sitova arvopohja, johon sisältyy ihmisoikeuskasvatus, tasa-arvo, demokratia, luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön elinkelpoisuuden säilyttäminen sekä monikulttuurisuuden hyväksyminen. 1970-luvulta saakka koulua käyneille on annettu "rauhankasvatusta" ja opetettu, että väkivalta on väärin. Eikö tämän pitäisi näkyä jo kaduilla ja välitunneilla?

Rikkaat länsimaat olisivat voineet viimeisen noin puolen vuosisadan ajan avittaa entisiä siirtomaitaan kehittymään kestävästi ja kohottamaan sivistystasoaan, parhaiten reilulla kaupallisella ja kulttuurisella yhteistyöllä. Sen sijaan on taloudellisella vallalla pidetty "kehitysmaat" kehittymättömyydessä (lapset ilman kattavaa koulutusta, terveyden-hoito rempallaan, luonnonvarojen sumeilematon riisto vaikka sotimalla...) ja samaa menoa jatketaan aina vain – kuinka kasvava lapsi voisi oppia täysin päinvastaisen toiminnan olevan oikein?

Varsinkin vielä Suomea huonommin voivasta maasta tullut tai juurensa sieltä lähtöisin oleviksi tietävä näkee kristallin kirkkaasti, ettei "länsimaisella humanismilla" ole mitään todellisuuspohjaa. Muutoksen on tultava oikeasti joka kotiin. Päiväkodissa on kerrottava, että lyöminen on väärin, ihan kenen tahansa lyöminen. Aina. On taottava tulevien sukupolvien päähän – rakkaudella, saduilla, leikeillä –, että ihmisaivoilla pystytään parempaan. Osataan ajatella, keskustella, sopia yhdessä ja elää ihmisiksi.

Heli Hämäläinen

Voisitko kertoa vielä meille hitaammille, miten esittämäsi periaatteet tulevat esille tässä Kai Niemeläisen pojan tapauksessa. Kerro konkreettisia esimerkkejä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kysymys Kai Niemeläiselle. Mihin kellonaikaan kyseinen pahoinpitely sattui? Vastaus on tärkeä, koska poikasi on vasta 14 vuotias.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös kuulustelu kuulu poliisille?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Aivan oikein Sini! Kuulustelu kuuluu poliisille.

Tässä ei vaan ollut kyse mistään kuulustelusta, vaan mielestäni esitin aivan järkevän kysymyksen. Usein tulee esiin, että 14 vuotiaat, ja vieläkin nuoremmat, ovat iltamyöhällä aivan jossain muualla kuin heidän pitäisi olla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #139

Et kai sentään tarkoita, että olisi jossain määrätty kellonaika, jonka jälkeen ulkona liikkuvan lapsen pahoinpitely olisi hyväksyttävämpää tai vähemmän väärin?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #179

En todellakaan tarkoita sitä! Mutta kyllähän se pitäisi olla jokaiselle vanhemmalle selvää, että LASTEN ei pidä antaa pyöriä kaupungilla ilta- ja yömyöhällä. Se on vanhempien valvottava asia. Miten tuo valvonta onnistuu, on varmasti monta kertaa vaikeaa.
Tällä kommentillani en syyllistä Sinua Kai Niemeläinen, mutta en ymmärrä miksi ei alkuperäinen kysymykseni ollut aivan järkeen käypä!?

Luulenpa, että ilta- ja yömyöhällä on paljon suurempi mahdollisuus joutua väkivallan uhriksi Helsingissäkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #213

Höh, blogihan alkoi sanoilla sinä ja sinä iltana. Lapset ovat päivisin koulussa ja iltaisin tapailevat kavereita. Niin se kai oli sinunkin nuoruudessasi. Ja iltaisin oli kai silloinkin pimeätä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #214

Höh vaan itsellesi! Eiköhän illaksi voida laskea vielä aika 23.00-24.00.(Kyseisessä tapahtumassahan oli aiempi ilta.) Jos silloin LAPSET tapaavat kavereita Helsingin kaduilla ollaan varmasti väärässä paikassa.
Eivät minun lapseni noihin aikoihin pyörineet kadulla. Enkä muista itsekään niin lapsena tehneeni.

Erotetaan tässä asiassa lapsi ja nuori.

Pimeätä oli Sini syksyisin varmasti ja sen tähden pelättiinkin lapsena mörköjä ja oltiin illalla kotona.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tapahtumat ajoittuivat kello 21:n ja 22:n välille.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Kiitos rohkeasta, viisaasta ja tärkeästä puheenvuorosta sekä myös pitkämielisestä vastaamisesta kommentteihin. Luin vain muutaman kommentin sieltä täältä, mutta maltti jolla niihin vastaat on sekin ihailtavaa.

Juuso Suhonen

En ole vielä yhdenkään suomalaisen tutun kuullut sanovan, että onpa hyvä että meille tulee maahanmuuttajia. En ole ikinä nähnyt missään aikuisten suomalaisten ja maahanmuuttajien kulkevan samoissa porukoissa. Jos kulkisin tuolla muutaman mustan ystävän kanssa, minulle varmaan naurettaisiin.
Sulautumista ei tapahdu. Sydämissä ei ole tilaa erilaisuudelle. Ehkä vuosikymmenien päästä, kun kaikki puhuvat hyvin Suomea ja suomeutuvat käytökseltään.

Mitä nämä nuoret tarvitsisivat, niin kannustusta. Miehen mallia. Nyrkkeilysalille tms.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinä et siis liiku joukkoliikennevälineissä. Niissä ainakin näkee opiskelijaporukoita missä on suomalaisia ja maahanmuuttajia yhdessä. Ja hyvin tuntuu menevän.
Koulutus on avain kaikkeen.

Juuso Suhonen

En liiku, liikun kävellen ja en ikinä näe aikuisia ihmisiä mamuja ja suomalaisia keskenään. Oletko sinä Sini ikinä kutsunut maahanmuuttajia kotiisi tai vieraillut heillä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin viime kesänä keskustelin terassilla kahden tyypin kanssa, joista toinen oli tummahipiäinen ja toinen vaalea sekä sinisilmäinen. Tummahipiäinen puhui sujuvasti suomea ja oli syntyperäinen suomalainen. Vanhemmat jostain Sri Lankasta.

Eurooppalaisen näköinen oli britti, joka ei osannut suomea, mutta oli työnsä vuoksi Suomessa asumassa. He tunsivat toisensa työn kautta ja olivat kaveruksia.

Siinä siis ainakin oli suomalainen ja mamu keskenään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olen molempia. Pihassani (iso kerrostalo) oli kesällä tamiilivähemmistöön kuuluvien ihmisten isot juhlat. Minulla oli kylässä suomalainen kaveri ja näimme ikkunasta juhlat, pistimme nätit päälle ja liityimme joukkoon. Oli todella mukavaa ja nyt olen tervehdysväleissä kaikkien paikallisten tamiilivähemmistöön kuuluvien kanssa. Suunnitteilla on kutsua ovinaapurit tänne mutta olen vähän hidas.
Meidän piha tosi kansainvälinen. Tupakkapekeillä seurustellaan yli kieli- yms rajojen.
Ja vielä kommenttiisi. Opiskelijat ovat aikuisia.

Juuso Suhonen

Ja hienoa kuulla Sini. Kateeksi käy. Suomessa riittää yksinäisiä ihmisiä, joille pelkät nyyttikestit ihmisten kanssa, aivan sama mistä maasta ovat - toisivat elämäniloa.

Juuso Suhonen

Niin, mitä yritin rivien välistä sanoa, rasismi on meidän aikuisten vastuudella. Meidän tehtävä olisi näyttää lapsillemme, että he kuuluvat joukkoomme, esimerkillämme ja puheillamme, otamme heidät vastaan.
Tätä en ole nähnyt, mutta kuullut paljon politiikkojen löpinää. Ovatko he muka sen suvaitsevampia? Käykö emigrantteja heillä teellä?
Tuskin. Me siedämme mamuja, varsinkin kun he ovat mahdollisimman näkymättömiä, kantasuomalaisia alempana, mutta jättämällä heidät huomiotta, kasaamme ongelmia.

Olemme rasisteja. Minussakin on niitä piirteitä. Toisinaan toivoisin, että maailma ei tällä tapaa muuttuisi vaan pääsisimme heistä eroon. Media vetää yhtä köyttä. Kaikki ovat lyötyjä sen rasismi-kortin takia. Mamut käyttävät tilannetta surutta hyväkseen. Minusta koko touhu on jollainlailla naurettavaa, mutta eipä naurata silloin kun alkaa omatkin hampaat heilumaan.

Tässä maassa ei tule olemaan resursseja hoitamaan ongelmanuoria. Sinä(kin) voit olla omalla osaltasi muutos, mutten usko Sinuun.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Hieno kommentti,

Juurikin näinhän tämä ratkaistaan; ihmiset vain
ovat liian kiireisiä ja pelokkaita ottaakseen
riskin tutustua, varsinkaan tällaisten episodejen jälkeen.

Surullista, mutta totta, ja kiviaita vaan kasvaa...

Pitäisikö tutustuminen tehdä pakolliseksi?,

Kaupunkilaistuminen on tehnyt minullekin uusiin ihmisiin tutustumisen
vieraaksi asiaksi, välissä on lisäksi pelko...

-PR

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Muutos ei tokikaan synny pelkästään puhumalla. Tekojakin tarvitaan. Kommenttisi ovat rohkaisevia ja haastavia samaan aikaan. On todellakin itsestämme kiinni, kuinka autamme muutoksen toteutumista.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Täysin ulkopuolisiin ja viattomiin kohdistuvaan väkivaltaan pitää suhtautua kovalla kädellä samalla tavoin kuin sodissa siviileihin kohdistuviin raakuuksiin, eikä millään tavalla pidä yrittää puolustella niitä pahoinvoinnilla. On paljon köyhiä ja syrjäytyneitä, jotka eivät tee rikoksia, eivätkä pahoinpitele viattomia ohikulkijoita, niin siinä ei voi olla sen syy. Entä kun joku menettää henkensä? Tässäkin tapauksessa on voinut hengenlähtö olla lähellä. Kaikki päähän kohdistuvat iskut voivat olla hengenvaarallisia. Joskus nuorelle ihmiselle päähän aiheutuneen iskun seuraukset saattavat näkyä vasta kymmenen vuoden kuluttua ja nuoren elämä on siitä eteenpäin pilalla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen kanssasi samaa mieltä tekijän syyllisyydestä. Teon rangaistavuudesta ei myöskään voi olla toista mieltä. Oikeuslaitos ja sosiaaliviranomaiset huolehtivat tästä prosessin osasta.

Haluan herättää keskustelua siitä, millä huolehdimme, ettei ensi syksynä uusi ikäluokka ole samassa jamassa ja sitä seuraavana syksynä taas uusi. Nämä kadulla nyt riehuvien nuorten hoitaminen käy yhteiskunnalle kalliiksi. Ennaltaehkäisemällä pääsemme parempaan ja halvempaan lopputulokseen.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Rangaistus huolehtii ainoastaan siitä hyvityksestä, minkä asianomaisen kuvitellaan saavan, mutta tällä yhteiskunnalla ei ole mahdollisuuksia ennaltaehkäisemiseen vastaavien tapausten kohdalla. Nyt vaan sattui tilanne, joka sai julkisuutta ilmeisesti ryhmän etnisyyden vuoksi, mutta tällaista mielivaltaista väkivaltaa on ilmennyt siitä lähtien kun vanhemmilta vietiin valta ja vastuu asettaa rajoja itseltä peritylle tuliselle luonteelle. Ympäristö kasvattaa, ei yhteiskunnan säännöt, eivätkä vanhempien säännöt, sillä lapset ja nuoret eivät ole tyhmiä ja tietävät oikeutensa. Ennen oli uhkakuva kiusatun vanhempien reaktiosta, mikä toimi ennaltaehkäisevänä tekijänä. Minua on 12-vuotiaana potkittu ollessani tajuttomana maassa, joten en voi sanoa miltä potkiminen tuntuu, en myöskään muista miltä tuntui kun minulta lähti taju, sillä en muista siitä hetkestä mitään. Potkija oli 16-vuotias. Hieman vanhempana jouduin muutaman vuoden ajan maksamaan joka perjantai yhdelle pojalle siitä, ettei hän hakkaisi minun kaveriani. En tiennyt että kuka tuossa tilanteessa minua olisi auttanut, kunnes yksi minun kaverini hakkasi kerran sen kiristäjän nähdessään kun kiristäjä löi minulta ilmat pihalle. Kun nuorta tai lasta eivät vanhemmat voi auttaa, niin kukaan ei auta. Sosiaalitoimi ei auta ja poliisikaan ei voi auttaa, koska pitää olla yhteydessä sosiaalitoimeen. Kerran kun kiusasin nuorena naapurin tyttöä, niin sain selkäsaunan hänen isältään. Kaikki kaverini sanoivat että siitä pitää ilmoittaa poliisille ja sosiaalitoimeen, niin tämän kiusatun isä joutuu vastuuseen. Puhuin asiasta äidilleni, joka sanoi että ei pidä ilmoittaa, koska itse olin aiheuttanut sen tilanteen. En tuntenut selkäsaunan johdosta katkeruutta, koska en pitänyt saamaani selkäsaunaa epäoikeudenmukaisena. En mielelläni kerro näistä asioista, mutta tämä tapaus taas toi mieleeni paljon sellaista jotka haluaisi unohtaa.

Käyttäjän KatriRonkainen kuva
Katri Ronkainen

Pahoittelut siitä tuskasta, jonka perheesi on joutunut kohtaamaan, mutta kiitos hienosta ja humaanista kirjoituksesta ja asenteestasi.

Luettuani viime aikoina useammankin uutisen siitä, kuinka aikuiset ovat jättäneet auttamatta nuorta uhria tai olleet puuttumatta tällaiseen pahoinpitelyyn, en voi olla ihmettelemättä ilmeistä ristiriitaa sen suhteen, kuinka moni on nyt ollut valmis osallistumaan erilaisiin katupartioihin, ottamaan oikeuden omiin käsiinsä, sanalla sanoen - vihaamaan. Miksi yhtä moni ei ole valmis auttamaan, puuttumaan, näkemään keskuudessamme elävät lapset ja nuoret? Välittämään? Kuitenkin vain toinen näistä toimintamalleista tekisi maailmasta oikeasti paremman paikan elää, toinen vain lisäisi pahoinvointia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Välittäminen vaatii läsnäoloa ja ymmärtämistä. Olisiko tällä kiireisellä elämällä tekemistä siihen, ettemme jaksa välittää toisistamme?

Käyttäjän amgs kuva

Kai Niemeläinen, iso halaus sinulle ja perheellesi. Oli toivoa antava lukea kirjoitustasi!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos Ana, olet itse antanut näihin blogikeskusteluihin todella paljon!

Käyttäjän thomaselfgren kuva
Thomas Elfgren

Yhteiskunnan lieveilmiöistä voi puhua monella tavalla. Kiitos Kai Niemeläinen tästä puheenvuorosta.

Jari Leino

Kai,

Puhut paljon seuraavista maahanmuuttajasukupolvista ja ongelmien ennaltaehkäisystä.

Todellisuudessa ainoa tapa ennaltaehkäistä näitä ongelmia on olla ottamatta Suomeen sellaisia (yleensä humanitaarisia) maahantulijoita, joilla on mahdollisimman huonot edellytykset sopeutua elämään täällä.

Jos halutaan, tämä valikointi voidaan tehdä yksilötasolla. Lopputulos on silti sama.

Kaikki nämä ongelmat ovat olleet ennustettavissa, niistä on varoiteltu ja ne ovat tapahtuneet aiemmin muissa länsimaissa.

Juuso Suhonen

Millähän resursseilla tämä valikointi tehtäisiin? Tutkittaisiin kaikkien taustat? Olisiko rikoksen tehnyt, mutta tuomionsa jo kärsinyt mustassa kansiossa?

Tuleko tappajan pojasta tappaja?

Haluat siis täydellisiä maahanmuuttajia yhteiskuntaamme? Millaisia he olisivat ja mitä tekisivät?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Puhun paljon seuraavista ikäluokista. Joka vuosi kasvaa uusi ikäluokka samaan tilanteeseen. Ennaltaehkäisevää työtä tarvitaan jokaiseen kasvavaan ikäluokkaan.

Näiden nyt väkivaltaisesti käyttäytyvien nuorten jälkeläisistä sitten taas kasvaa seuraava, toivottavasti ei yhtä väkivaltainen, sukupolvi. Koska yhteiskuntamme erottelee nämä Suomessa syntyneet, maahanmuuttajataustaiset lapset eri tavalla, heitäkin koskee samanlainen syrjäytymisriski.

Maahanmuutto tulee lisääntymään jatkossa: yhä suurempi osa maapallostamme muuttuu hitaasti elinkelvottomaksi. Samaan aikaan väestönkasvu kiihtyy. On turha unelmoida voivamme supistaa maahanmuuttoa.

Jari Leino

Tuo on aika surullinen tulevaisuudennäkymä. Mutta valitettavasti totta. Olen kanssasi samaa mieltä väestönkasvun ja elinympäristöjen tuhoutumisen aiheuttamista muuttovirroista.

Mutta totta kai me voimme supistaa Suomelle haitallista maahanmuuttoa, jos vain haluamme. Me voimme lakata ottamasta kiintiöpakolaisia. Me voimme lakata antamasta käteistä rahaa turvapaikanhakijoille. Jo pelkästään tämä vähentäisi Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kymmenesosaan nykyisestä. Me voimme seurata Australian mallia ja ulkoistaa Suomen myöntämät turvapaikat Kambodzaan. Sen jälkeen Suomeen ei tulisi enää yhtään turvapaikanhakijaa. Ulkomaalaisilta opiskelijoilta voidaan ruveta perimään kulut kattavia lukukausimaksuja. Työvoiman tarveharkintaa voidaan soveltaa tiukasti. Lumeavioliittojen perusteella ei pidä antaa oleskelulupaa. Rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset pitää tietenkin karkoittaa, kuten Suomen laki sanoo.

Näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä Suomeen suuntautuva taloudellisesti ja sosiaalisesti haitallinen maahanmuutto saataisiin lakkaamaan käytännössä kokonaan. Tämä olisi sekä suomalaisten että kunnollisten maahanmuuttajien etu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #178

Toivottavasti riittää, että ymmärrän mielipidettäsi.

Itse en halua luokitella ihmisiä kantasuomalaisiin, suomalaisiin, haitallisiin maahanmuuttajiin ja kunnollisiin maahanmuuttajiin ja asettaa heitä erilaiseen asemaan sen perusteella, mitä ryhmää edustavat.

Käyttäjän eilanurmela kuva
Eila Nurmela Vastaus kommenttiin #185

Nyt on ihan pakko kysyä minkälaisessa harhaluulossa oikein elät? Ovatko kaikki suomalaiset sinusta samanlaisessa asemassa?

Meitä ihmisiä on kautta aikojen luokiteltu: miehiin / naisiin, lapsiin / aikuisiin, hyvin / huonosti toimeentuleviin, köyhiin / rikkaisiin, lihaviin / laihoihin, suomalaisiin / ulkomaalaisiin, hyviin / pahoihin jne. jne. Tämä polaarisuus kuuluu elämään; me ymmärrämme asioita vastakohtien kautta.

Valitettavasti me ihmiset todella joudumme lyhyen elämämme ajan elämään erilaisissa asemissa ja olosuhteissa; kaikki eivät voi olla esim. eiralaisia tai sipoolaisia hyväosaisia. Eivätkä suomenruotsalaisia. Eivätkä kaikki voi olla työttömiä tai eläkeläisiä.

Olisihan se niin mukavaa, jos kaikilla olisi yhtä paljon omaisuutta ja rahaa. Tai yhtä paljon velkaa. Ja samanlaiset talot . . . Ei tarvitsisi sen perisuomalaisen kateudenkaan nostaa päätään . . .

Mutta elämä ei ole satua. Olemme kaikki erilaisia - me suomalaisetkin siis - ja elämme erilaisissa asemissa. Ja erilaisissa maailmoissa. Eikä siinä ole mitään kummallista. Eräs kielifilosofi on sanonut: "Kielemme rajat ovat maailmamme rajat." Ja se tarkoittaa juuri sitä, että ilman yhteistä kieltä emme ymmärrä toisiamme.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Todella ikävä tapaus ja voimia perheelle.

Pahoinpitelijöitä ja motiiveista sen verran, että itse kasvoin nuoruuteni pienellä paikkakunnalla jossa nuorten keskuudessa oli vahvasti väkivaltaa ihaileva kulttuuri.
Tunsin muutaman kaverin ihan hyvinkin, joiden koko identiteetti rakentui kovan tappelijan maineeseen ihan ala-asteelta aikuisikään saakka. Ja heilläkin oli lapsellisimmillaan joskus ylä-asteiässä vaiheita missä harrastettiin humalapäissään lähes vastaavaa satunnaisten ihmisten hakkaamista. Tosin sen verran oli eroa, että ei porukalla hakattu ketään, vaan ennemminkin päinvastoin kovan jätkän mainetta sai, jos yksin hakkasi porukan. Ja sit hivenen vanhempana haettiin tappelutilanteita vähän reilummin keinoin, mutta ikävemmin seurauksin.
Kai se tilanne siitä sitten jossain vaiheessa rauhoittui, kun alkoi olemaan maksettavia korvauksia tarpeeksi ja ehdonalaista päällä.
Nämä kaverit oli ihan hyvistä perhetaustoista ja nauttivat aika laajastikkin nuorison suosita kovan tappelijan maineen takia. Ja myöhemmin tuli ihan kunnon kansalaisia.

Lähinnä yhtäläisyyttä näihin pääkaupunkiseudun pahoinpitelyihin voi olla se, että tietyissä piireissä on vahva väkivallan ihannointi ja osalla nuorilla identiteetti on rakentunut tälläisen pahiksen/tappelijan rooliin. Se takia tälläiseen käytökseen on tosi vaikea puuttua. Toiset on urheilijoita, muusikoita tai jotain muuta millä saa kavereiden kunnioituksen ja toiset on sit näitä tappelijoita.
Ehkä paras tapa puuttua tai ennalta ehkäistä on tarjota jotain muuta mielekästä tekemistä/harrastuksia. Ja monet nuorisotyöntekijät, urheilun ja muiden harrastustoimintojen vetäjät tekevät tässäkin mielessä tärkeää työtä.
Tietysti näistä vakavista rikoksista pitää ensin seurata oikeuden mukainen rangaistus. Mutta rangaistus itsessään harvoin muuttaa totuttuja rikollisia tapoja.

Se täytyy vielä sanoa, että kun nuorena näistä tappeluista ja hakkaamisista kerrottiin ei oikeestaan koskaan noussut esille uhrien kärsimykset ja seuraamukset, muutoinkin kun nyrkkisankarin suoritusta ihailevassa muodossa.
Ehkä jonkunlainen valistus tässä olisi voinut herättää.

Janne Suuronen

Kommentteja häviää tähänkin aikaan ja nopeasti.

Toistan saman asian lyhyemmin: Vuorokauden ajan tätä puheenvuoroa pohdiskeltuani totean, että tämä vaikuttaa aika tunnekylmältä. Euroopan lähihistoriasta löytyy useita esimerkkejä karmivista yhteiskunnista, joissa aatteellisuus tunnekylmästi yliajoi johtajiensa inhimilliset tunteet jopa perheitään kohtaan.

Toivottavasti aiheesta ei tarvitse avata omaa uutta puheenvuoroa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun esiin astuu perheenisä joka on osannut käsitellä tunteita niin Suuronen puhuu tunnekylmyydestä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, että muokkasit vastaustasi.

En mielestäni ole kätkenyt asian synnyttämiä vihan tai katkeruuden tunteita. Olen näitä tunteita käsitellyt lähipiirissä enkä ole ajautunut näiden tunteiden vangiksi.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Markus Kujala kirjoitti:
"Pahoinpitelijöitä ja motiiveista sen verran, että itse kasvoin nuoruuteni pienellä paikkakunnalla jossa nuorten keskuudessa oli vahvasti väkivaltaa ihaileva kulttuuri.
Tunsin muutaman kaverin ihan hyvinkin, joiden koko identiteetti rakentui kovan tappelijan maineeseen ihan ala-asteelta aikuisikään saakka. Ja heilläkin oli lapsellisimmillaan joskus ylä-asteiässä vaiheita missä harrastettiin humalapäissään lähes vastaavaa satunnaisten ihmisten hakkaamista. Tosin sen verran oli eroa, että ei porukalla hakattu ketään, vaan ennemminkin päinvastoin kovan jätkän mainetta sai, jos yksin hakkasi porukan."

Olin jo harkinnut laittaisinko samansuuntaisen kommentin tänne, mutta en kai olisi jaksanut sitä kunnolla kehitellä ilman "apua".
Pidän omituisena, että tässä, samoin kuin koulukiusaamisasiassa, ei ole oikein tuotu sitä terveen moraalin ja ihmiskuvan ihannetta esiin, jossa käy hyvin selväksi millainen on "reilu kaveri".. ja toisaalta millainen on "raukkamainen tyyppi".
Nämä ovat mielestäni, sen ohella että puhutaan myös "ihmisyyden käsitteestä" ja hyvän ja aidon ystävyyden arvosta jne. niitä asioita, jotka arvelen olevan selkeästi helpommin selitettävissä sekä kotona että kouluissa sellaisiksi ihanteiksi, jotka todella kannattaa omaksua.

Voi ehkä olla hankalaa lapsille ja nuorille opastaa empatian tai esim. solidaarisuuden jo hieman enemmän perusteluja kaipaavia selityksiä. Kun tähän vielä lisätään sympatian kyvyn jalo taito, niin ollaankin jo varsin pitkällä

Mutta juuri nuo, sekä rauhan ja yleisen humanismin arvot olisi saatava sellaisiksi "sankariarvoiksi", että niitä puolustaessaan voisi jopa olla valmis tappelemaan heikompien puolustamiseksi, vaikka voisi saada siinä itsekin siipeensä.
En tietenkään yllytä ketään nyt mihinkään "tappeluun", vaan siihen asenteeseen, että oikeat ja inhimilliset arvot ja ihanteet, ovat itse elämisen arvoiset - elämisen suola, relusti - ei raukkamaisesti.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Aloittaja on useamman kerran blogissaan toistellut, että vastuu tapahtuneesta on luultavasti yhteiskunnan, ja väkivallan tekijä on myös uhri, suomalaisen yhteiskunnan uhri.

Kuitenkin väkivallan tekijä on aina vastuussa omasta käytöksestään. Tämä on Suomessa kaikille, lapsillekin, itsestään selvä asia.

Tässä on siis selkeä ristiriita.

TAi ei oikeastaan ole. Sillä kyllähän jokainen ymmärtää sen, että vaikka rakennusmestari HArjakainen voi juoda viinaa firman piikkiin, niin EI kukaan ei voi hakata lapsiamme ja nuoriamme kaduilla yhteiskunnan piikkiin. Mikään selitys ei siirrä vastuuta pois väkivallan tekijältä, haluaa sitten itse suhtautua kuinka ´positiivisesti´ tahansa poikansa pahoinpitelyyn! Yksilön vastuu on, ja se pysyy, sillä kukaan muu ei vastaa väkivallan tekijän valinnoista (hänen puolestaan) kuin hän itse, olkoot hän kotoisin vaikka Timbuktusta (en ainakaan itse usko siihen, että rotujen biologiset ja kulttuuriset erot voisivat nekään poistaa yksilön vastuun).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet lukenut ajatuksiani hyvin, saanut logiikastani kiinni.

Se, että tämä porukka on syrjäytynyt, aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia ja työllistää poliisia, oikeuslaitosta ja sosiaaliviranomaisia huomattavasti enemmän kuin hyvin hoidettu ennaltaehkäisevä työ.

Syyllisiä ovat silti nämä tekijät, he eivät voi omia tekojaan yhteiskunnan vastuulle siirtää. Oikeuslaitos asettaa heidät aikanaan vastuuseen.

Yhteiskunnan tulee myös saattaa asiat kuntoon: ennalta ehkäistä nuorten syrjäytymistä, antaa poliisille resursseja hoitaa kuumentunutta tilannetta ja huolehtia siitä, että yhteiskuntarauhamme säilyy.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Mitkä ovat seuraukset väkivallan tekijöille ja uhreille.

Istuin 13.10.2014 kaksi tuntia seuraamassa Vaasan käräjäoikeuden istuntoa, missä käsiteltiin Kahden ulkomaalais taustaisen nuorenmiehen tekemiä väkivalta rikoksia, miehet olivat 21 ja 23 vuotiaita. Uhrit 13 ja kaksi 14 vuotiaita TYTTÖJÄ. Tytöt eivä tunteneet miehiä entuudestaan, eivät olleet nähneet heitä ennemmin. Miehet olivat olleet omassa kaveriporukassa ja kun tytöt olivat kävelleet ohi, oli nämä kaksi tulleet ja lyöneet nyrkillä tyttöjä sekä nuorinta tytöistä oli kuristettu.

Seuraus.. Yksi miehistä sai 30 päiväsakkoa sekä toinen 40 päiväsakkoa. Tytöt eivät saaneet minkäänlaisia korvauksia.

Tästä voi päätellä itse kukin, minkälaiset tuomiot saa henkilöt, jotka ovat alaikäisi tehdessään väkivalta rikoksia kun aikuiset mihetkin saavat näin "suuret" tuomiot.

Vertailuna voin sanoa, että jos ajan autolla yksin tyhjää moottoritietä ja ylinopeuteni on 20% sallitun, saan kovemman sakon tai jos pissaan vapauden patsaan juurelle, silloinkin saan kovemmat sakot.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Väkivaltarikosten seuraamuksista ja rangaistusasteikoista voidaan toki keskustella.

Nämä tekijät ovat alaikäisiä, eivätkä he siksi saa rikosoikeudellisesti yhtä kovia tuomioita. Pidän sitä ihan oikeana. Joukkion johtajat joutunevat sijoitetuiksi laitoksiin, ainakin väliaikaisesti. Nämä päätökset eivät siis perustu rikosprosessiin, vaan ovat sosiaalitoimen tukitoimia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eikö juttua käsitelty suljetuin ovin, kun uhrit olivat alaikäisiä? Vai keksitkö koko jutun?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Toinen kiinnostava yksityiskohta on korvausten saamatta jääminen. Eivätkö vaatineet korvauksia?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #212

Periaatteessa on tietysti mahdollista, että se nyrkillä lyöminen ja kuristaminen on osoittautunut pelkäksi "simuloinniksi", jossa todellista fyysistä väkivaltaa ei juurkaan ole tehty ja oikeus siksi on päätynyt moiseen tuomioon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #215

Kyllä siitä kuitenkin korvattavaa vahinkoa syntyy sikäli kuin alkuperäinen tarina pitää paikkansa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #217

Spekuloinkin sillä, että se ei aivan olisi pitänyt paikkaansa. Oikeudenkäynnissä kun tapauksesta saa aina paremman ja yksityiskohtaisemman kuvan kuin yhdestä epämääräisestä blogikommentista.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #218

Nakkila ei ole tullut kommenttiaan tarkentamaan, joten kollega Snellmanin arvio voi pitää paikkansa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #219

Taisi olla samaa sarjaa kuin suurin osa vastaavista tarinoista hommafoorumilla.

Käyttäjän TeemuTaulavuori kuva
Teemu Taulavuori

Kaikki lähtee kotoa. Toivon että maahanmuuttajakodeissa ja esim islamin opettajien keskuudessa se muistetaan. Ettei vain edes rivien välissä kylvetä vihaa tai halveksuntaa länsimaalaisia kohtaan. Ei minun lapsiani kasvata arvojen osalta poliisi ja sosiaalitoimi ja toivon että he eivät koskaan harjoita väkivaltaa ketään kohtaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minäkin toivon ihan samaa. Toivon myös, että nämä perheet saavat apua koko perheen syrjäytymisen ehkäisemiseen. Pelkkä toimeentulon tukeminen ei riitä.

Sinä ja minä huolehdimme omista lapsistamme mekin omien voimavarojemme puitteissa. Emme välttämättä tarvitse tehtäväämme ulkopuolista apua. On silti ymmärrettävä, että monet elävät sietokykynsä äärirajoilla eivätkä välttämättä jaksa huolehtia tehtävästään riittävällä tasolla.

Syrjäytymisen voi kohdata myös ihan normaaleissa kotioloissa kasvaneita lapsia, jos he esimerkiksi kokevat kiusaamista tai jos heillä on vaikkapa oppimisvaikeuksia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Kuten kommentissani kerroin, asia käsiteltiin Vaasan käräjäoikeudessa 13.10.2014 klo 9,00 Tekiät olivat täysi ikäisiä, siksi heidän osaltaan tiedot ovat julkisia. Uhrit alaikäisiä ja heidän henkilötiedot eivät ole julkisia. Tämä käsittely löytyy käräjäoikeuden kansliasta.

Uhreista yksi haki korvauksia erikseen ja toiset tyytyivät syyttäjän esittämään vaatimukseen. Kukaan heistä ei saanut minkäänlaista korvausta.

Väkivalta teot tuli täysin toteen näytetyksi, nuoret miehet myönsi tehneensä "jotain" Poliisit pidättivät heidät välittömästi tekopaikalla.

Kirjoitin minkälaiset ovat tuomiot tämäntyyppisestä rikoksesta, kun tekiät ovat aikuisia jotka kohdistavat väkivallanteon lapseen.. Tuomio oli "väkivaltaisuus" ei lievä eikä törkeä. Poikkeaavaa oli käräjäoikeuden käytännössä se, että tuomio annettiin välittömästi istunnon loputtua vajaassa tunnissa

Käykää tutustumassa netin välityksellä vastaavan tyyppisten rikosten tuomioista, niin tämä ei poikkea niistä laisinkaan.

Lopuksi sanon, minulla on muutakin tekemistä kuin istua täällä kyttäämässä mitä kukin kommentoi minun kommenteistani, ja heittävät naurettavia päätelmiä asioihin mistä näkyy ettei heillä ole hajuakaan. Siksi mainitsinkin heti aluksi MILLOIN tämä käsittely oli VAASAN KÄRÄJÄOIKEUDESSA. Luulisi aikuisen osaavan tarkistaa asian ennenkuin alkaa epäilemään tavalliseksi tarinaksi hommafoorumilla. Ei taida miellyttää asioiden todellisuus kukkahattu tyttöjä tai setiä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meillä ei ole rikosnimikettä "väkivaltaisuus". Miksi korvausvaatimukset hylättiin?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Oikea nimike taitaa olla pahoinpitely. Tarkkaa syytä miksi ei korvauksia maksettu ei ole tiedossani.

Olin paikalla varsinaisessa käräjäistunnossa, en esitutkinnassa. Tarkemman tiodon saavat asianomaiset kun käräjäoikeus toimittaa päätöksen kirjallisena, kun päätös saa lainvoiman

Täällä kertomani asia oli tarkoitettu pääkirjoituksessa olevalle isälle, minkälaisia tuomioita hän voi odottaa poikansa pahoinpiteliöille.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lienet seurannut istuntoa epätarkasti, koska korvauskysymyksiin otetaan kantaa tuomionluvussa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Väkivaltaisuuksissa voi heijastua mamujen kohdalla mahdollinen kasvatuskodin tiukka autoritatiivisuus, jota esiintyy monilla alueilla, joissa on autoritatiivinen hallinto. Yhteiskunnan systeemi on muuttunut osaksi ihmisten luontoa. Kaikilla maahanmuuttajilla ei teitenkään ole tällaista ongelmaa, mutta niillä joilla se on, on kotona tapahtuva alistaminen pakosta käytännössä väkivaltaista ja tuottaa väkivaltapainotteisen maailmankuvan. Tääaisia nuoria ihmisiä pitää auttaa ja heidän kasvuaan pitää tukea, jotta voidaan tukea hyvää kasvua yhteiskunnan kansalaisiksi. Osin ongelma tulee ympäröivästä yhteiskunnasta ja osin monesti kodin ilmapiiristä, joka ei ole luonteeltaan sama, kuin suomessa ja saattaa tuottaa ylipainetta, joka saa kasvuikäiset reagoimaan epäsuotuisalla tavalla. Narsismi taitaa olla tässä nimittäjänä helposti kodeissa, josta se tarttuu ja ympäröivä yhteiskuntakin ihmisineen jossain määrin sitä sisältää ja stimuloi ideaaleineen sairaasti nuoria ihmisiä. Yheiskunnan ja kanssaihmisten olisi todella aika toimia - yhdessä nuorten vanhempien kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos kaikille kommentoijille!

Keskustelu oli värikästä. Opin paljon sekä asiasta myös mielipiteistänne. Lisäksi opin, että sanoma kannattaa julistaa tarkemmin kirjoituksessa, niin ei tarvitse varmaan niin paljoa tarkentaa kommentoinneissa.

Helsingin Uutisten julkaisema juttu viime sunnuntailta oli tämän blogikirjoitukseni paras anti: toimittaja sai mielestäni omasta ajatuksestani kiinni erittäin hyvin.
Kiitos myös US:lle hyvin tehdystä jutusta.

Suljen kommentoinnin pois päältä, sillä en enää jaksa seurata keskustelua.

Toimituksen poiminnat